Search This Blog

Followers

Sunday, August 29, 2010

contest: kenangan bersama ramadhan



saya nak join contest ni
sebab mood raya dah mresap ke dlm jiwa saya(alahai baru abis test la katakan)
so sapa2 nak join leh la klik kat SINI
hadiah mmg menarik hati dan kalbu korg punya
ok lah sebab ni contest kenangan ramadhan
so saya nak citer la serba sikit pasal kenangan saya



mula2 saya nak citer pasal kenangan ramdhan.
dalam family saya ayah saya sgt lah tegas dlm bab berposa ni.
almaklumlah pak aji lah katakan
tapi normal lah kita budak2 ni
kadang2 tak larat sgt
dahaga,lapar,letih semua ada
tp ayah saya ada peraturan yang dia cipta utk buat kami adik beradik berposa penuh
ayah saya TIDAK MEMBENARKAN siapa2 yang tak berposa
berbuka dgn org berposa
maksudnya
sapa yang gagal berposa dia tidak di benarkan makan juadah berbuka
pada hari itu
leh ambik bau je bak kata p.ramlee
hehehehe..
alahai...gila kejam kot rasanya masa saya kecik tu
sebab saya nak makan juadah berbuka
saya terpaksa lah gagahkan diri berposa penuh
kalu tak......
tak leh la nak makan murtabak,apam balik,nasi ayam dan pelbagai lagi tu
tapi bagus jugak ayah saya buat peraturan macam tu
melatih kami berposa penuh



utk kenangan hari raya rasanya tak adalah yang sgt2 istimewa
sebab family saya sambut secara sederhana saja
pagi2 raya kami sekelurga akan ke masjib utk solat raya
time ni paling best bagi saya
sebab saya suka sgt tgk muka2 'baru'
dtg masjib
meriah sgt dgn kesyahduaan dgr takbir raya
~terharu~
lepas solat kami selalunya tidak ke mana2 lagi
akan lepak di rumah ramai2 smbil makan2
masa ni lah utk eratkan kembali hubungan sebab kami adik beradik duduk jauh2
sambil makan sambil becerita
wah...tak sabarnya
time makan2 ni jugak umah mesti dah di kunjungi sang kecik dtg nak kutip duit
dari umah ke rumah kan...
kdg2 kalut jugak saya sediakan hidangan sebab skali dtg mau dekat 20 org
(dulu kecik2 pun suka jln2 kutip duit)
bila dah tghari sikit barulah kami ke kubur arwah tok n opah belah abah n mak
(utk elakkan kesesakkan kat kubur)

kubur belah mak kat ijok-batu kurau


berjalan kaki masuk ke kubur-jauh jugak


dgn mak selepas balik dr kubur

saya mungkin tak ada kenangan raya yang meriah mcm org lain
tapi saya suka saat hari raya yang di lalui bersama family saya
bagi saya hari raya adalah hari berkumpul
berkumpul kami adik beradik
hari bersama
hari bertukar2 cerita
hari melepas rindu
hari sama2 berkongsi kasih mak n abah
dan pastinya saya tidak ada gambar yang meriah+bling2 sebab family sy buka begitu
hehehehehe..
tp tiap tahun saya pasti tunggu hari raya..:-)

2 comments:

  1. salam..aisha dh review n3..thanks join contest kita..good luck ya

    ReplyDelete
  2. ya...saya dah tgk td...tq ya aisha

    ReplyDelete