Search This Blog

Followers

Monday, November 28, 2011

majlis kecemerlang Ined 2011






update benda yg menghappykan diri lu leh?


byk sgt benda yg blaku n tak tahu yg mana nak bagitau dulu


ok lah nak share pkara yg myenangkan ati


jumaat lepas 25hb nov 2011


berlangsungnya majlis kecemerlangan ined utk meraikan student yg mendapat keputusan baik dlm exam


so terselitlah nama aku kat situ


tema mlm tu malam seribu bintang tp pakaian aku sikit xmyerlah


act pagi tu aku masih di kota bharu kelantan menghadiri psidangan


so agak bergegas n sgt memenatkan


di tambah jln ke shah alam yg amat jem gila


buat aku hampir pengsan


apa2 pun.....sedikit sebanyak majlis ni mbuatkan aku kembali bsemangat


mcari ilmu...


hopefully sem ni harap dpt result yg flying colour lg lah


amin


:-)

Monday, November 21, 2011

confius lak...


goldcoast


new zealand


germany



aku terconfius lak
tu la bila byk kepala bg pdapat
xtau nak pilih negara yg mana nak buat backpack
tiga2 negara best tiga2 ada pro n con nya
pening2
tiket pun buat aku pening gak pikir nak cekau duit
hahahahah
goldcoast plan yg ptama sbb dekat sikit kot n xpayah lama2 dlm flite
pastu ramai org melayu gi sana so leh la memeriahkan lagi
xada lah aku lawak ja

hari ni kwn aku rasa new zealand pun best
aku pun rasa best sebab pengaruh tgk tv8 smlm
(leh gitu)
xada lah sebab mmg aku tempat yg natural n xserabut
so new zealand mcm kena dgn jiwa aku sikit

pastu kwn baik aku ckp
adik dia maybe kena buat phd kat germany
kalu nak buat kat malaysia xada dpt tajaan
so kalu dia kena gi german aku n kwn aku la yg kena hantar dia gi sana
so leh la ambik peluang backpack kat belah sana
germany pun best n buat aku jatuh cinta sebab bangunan dia sgt klasik
owh....confius teruk ni
yg mana satu pilihan hati?
yg mana jd pilihan akhir?
owh....sila abiskan exam lu br leh pk
:-))

Wednesday, November 16, 2011

i love travel.....



hobi dan impian
semua leh jadi satu matlamat
keserabutan kebelakangan ni buat aku ingin mlupakan semua
dan kembali mlakukan kesukaan aku yg tak pernah pudar
yes...i love travel
so much.....
ROME xpernah dilupakan utk dijejaki satu hari nanti
tp buat masa ni
i plan to go......(tempat sperti di gambar atas)
so hopefully that can be reallity
dan utk pcutian beget masa terdekat my fren n i akan ke puncak...
puncak mana?tunggu ....insyallah bln 2 tahun depan kot
so....kemana plan korg tahun depan?
:-))

Thursday, November 10, 2011

berjalan kaki amal 2011


muka puas hati berjaya sampai di garisan penamat


hujan buat psembahan sebelum upacara berjalan kaki bermula














lambat update lagi
hehehehe
sory jugak pada cik hazlin sbb sampai skrg xsempat nak email semua pic ni
bukan sengaja tp mmg xada masa
:-p

ok lah ni nak citer pasal berjalan kaki amal anjuran kfc holding
act ni bukan tahun pertama penyertaan sy
tahun lepas pun sy dah join
so xla berapa nak excited sgt
tp tahun ni sy berjaya abiskan berjalan kaki sgt dgn jujur
hehehehe
so agak bangga lah di situ
(tahun lepas bkn xbais ya tp bdk2 kecik join depa xlarat nak jln)
jarak berjalan kaki rasanya xla sejauh berjalan kaki anjuran jacob tu
jacob punya trak mmg pengsan abis...
tp yg kfc sgt releks kot
just bjalan kaki dr presint 3 hingga presint 5 then patah balik
so....senang kan cuma semput la jugak
hehehehehe
sebenarnya kalu tgk dlm pic ni npak mcm xada org yg join kan
sebenarnya ramai cuma kami yg terlewat sampai so jadi lah antara manusia yg terakhir sampai ke garisan penamat
apa2 pun sgt enjoy bila join aktiviti camgini
so cik hazlin tahun depan kalu xtukar keja lagi sila lah bubuh nama sy lagi ya
:-))

Wednesday, November 9, 2011

::NISKALA::

tertiba rajin lak hari ni nak update entry kat sini
maybe arini agak xbusy sgt
sebenarnya tergerak nak citer pasal maksud NISKALA
kebetulan smlm kwn tanya maksud NISKALA
setelah tgk status aku kat whatapps' tersentap di dada tiada berdaya,jika diri ini hanya niskala bagi mu'
mgikut kamus dewan bahasa maksud niskala
adalah tidak wujud, abstrak dan mujarad..

tu je lah nak habaq...:-))

Monday, October 24, 2011

harga sebuah kejayaan

org selalu ckp "bestnya ko smbg study....xlama lagi leh la jd pgawai'
ok...amin...masin mulut korg mana tau jd kenyataan kan
tp tahukah korg betapa byknya pengorbanan yg aku kena hadapi
berapa byg air mata dan perasaan sedih aku
yg aku kena abaikan demi semua impian
berat hati aku
kesedihan aku yg aku tanggung sendirian
dan aku sangat bsyukur sbb ada sebuah family yg sgt2 memahami

semalam: kul 7.30 pagi-23/10/2011(ahad)
saat kwn2 yg lain masih tidur
aku dan kwn tgopoh gapah bsiap ke kelas
dlm gelak ketawa semangat ke kelas aku terima sms dari kakak di kpg
"mak ngah meningal pagi td....al fatihah'
sms yg ringkas dan straight foword
tiada kata mohon aku balik ke kpg
tiada kata pujuk hati aku dari terus sedih
aku baca....aku terdiam
aku pandang kwn aku dua org yg dah bsiap tgu di muka pintu
aggghhh.....camna ni
aku ada 3test n presentation arini
kalu aku balik kpg,agak2 lecture leh cauting ke dgn aku
kalu aku balik sempat ke sampai sbelum jenazah di kebumikan...
semuanya mohon aku buat keputusan segera
aku kesat air mata yg menitis di pipi
aku galas beg yg berisi buku
dan.....
'jom kita gi kelas wei'

dan itulah pengorbanan aku demi sebuah kejayaan dan impian
harap semua pergorbanan yg aku lakukan
berbaloi utk aku dan family
semoga arwah mak ngah tenang di sana
al-fatihah


Sunday, October 23, 2011

miss u




at office now
so tired n blur "monday blues'
yesterday im attending class at uitm shah alam
alhamdulilah all test done but not sure that im can score or not
hurm.....im just want to say i dammmmmm seyes miss someone right now
i hope he ok


p/s: apakehal aku nak tulis bi ni.....something wrong happen with me right now??


Wednesday, October 19, 2011

when i'm so busy




JADUAL OCT-DIS 2011


TARIKH PERKARA


23/10/2011-ahad attend kelas at uitm shah alam

test economy

test mgt

test mandarin

presentation issue (fin 657)


29/10/2011-sabtu charity walk-hungry world invated by kfc holding

kenduri at banting


6/11/2011-ahad raya haji at kampung….:-))


12/11/2011-sabtu kenduri at rompin…(my best frenz welding)


19/11/2011-sabtu 50%-50% back my hometome-dilema :-((


20/11/2011-ahad attend kelas at uitm shah alam


22/11/2011-selasa go to kota bharu kelantan for attending persidangan
23/11/2011-rabu persidangan
24/11/2011-khamis persidangan
25/11/2011-jumaat persidangan


26/11/2011-sabtu maybe stay at kota bharu again
27/11/2011-ahad back to putrajaya


3/12/2011-sabtu go back to my hometown
4/12/2011-ahad attending my best frenz welding-jd pgapit :-p


10/12/2011-sabtu have seminar for subject fin657 :-((
11/12/2011-ahad attending kelas at uitm shah alam











HOPE IM STRUGGLE FOR THIS.....:-))



Wednesday, October 12, 2011

magrain&demam vs gastrik



baru kul4.30 ptg
tapi otak aku dah xleh berfikir dgn lebih lasak utk siapkan keja
aku sendiri agak gusar takut magrain 2hari lepas kembali lagi
benda yang tidak memerlukan otak aku berfikir secara lebih teliti ja
yg aku dahulukan
yg berat2 aku letak tepi dulu
mcm tu gak utk tugasan yg lecture aku bagi
aku buat yg agak senang lu
entah kenapa aku sangat takut
takut kesakitan tu berulang kembali
sedangkan sakit tu ada bdamping dgn aku sejak zaman sek men lagi

mengimbas kembali
sakit magrain aku bukanlah perkara baru
since aku sek men mmg panadol sentiasa ada dlm peti ais umah aku
kdg2 aku balik sek dlm keadaan panas n penat(sek dgn umah aku jauh-lebih 10km)
umah aku lak tak ada org
mak n abah aku keja
so kalu aku balik mmg duk sorg je sbb adik aku sek ptg n abg aku tinggal di asrama
bila aku sakit kepala
aku cepat2 telan panadol n tidur
pkara ni berlarutan
sampai la aku jatuh sakit n di sahkan pengidap sakit buah pinggang
masa tu doc menasihatkan abah n mak aku
jauhkan aku dr minuman koffien
so aku rasa sampai skrg umah aku xada nescafe bagai ni
kopi n teh ada lah
tp habit minum nescafe mula sebati since aku duk kat putrajaya
di tambah housemate aku mmg pminat nescafe coz dia tak leh minun teh
lagi pun rasa dia pun lagi sedap dari teh kan?kan?
haahahhahaha

(apakah kaitan dgn dgn citer aku nak sampai ni)
ok2 aku kena magrain 2hari lepas bukan sebab aku minun nescafe beria pun
sbb dah 2minggu aku bertukar ke hot choclate
maybe sebab aku xcukup rehat,stress dgn keja kat opis,stress dgn study,penat,byk pikir bukan2
dan semua yg sewaktu dgnnya lah
hehehehehe...
masalahnya bukan bab magrain tu
masalahnya bila aku gi klinik hari tu
aku lupa nak bagitau doctor tu yg aku ada gastrik yg tegar
bila doctor tu bg aku ubat sakit kepala n magrain
otomatiknya dia bg kat aku pakej sakit gastrik pagi tu
antara gastrik dgn magrain
mana pilihan korg?
aku pun dilema...nak mkn ubat magrain kan kena gastrik
xmakan ubat magrain aku sakit kepala lak
so??

hidup mmg slalu begitu
setiap hari kita kena buat pilihan
buka ja mata kena buat pilihan
antara nak bangun gi keja atau tidur terus sampai siang....
pilihan di tangan kita cuma pilihan yg kita buat tu lum tahu yg terbaik atau tidak
so...leh bg pendapat antara ubat magrain vs gastrik
mana satu pilihan korg?
:-))


*sometime cinta yg kita cari ada di depan mata kita ja :-))*




Tuesday, October 11, 2011

~albi nadak~


video


video ni sy ambik dari facebook masirah mukhtar(sory dik mas xmtk izin lak)


ingatan kenangan 2tahun yg lepas bsama sesorg yg berada di mesir


buat saya kembali merindui dirinya


setelah melihat video ni.


lagu ini sgt bermakna dlm hidup saya


dan saya tak pernah mlupakan setiap baris ayatnya


walaupun tidak lg bsamanya


saya tetap myukai lagu ini


:-))


*walau dimana dia berada dan dgn siapa disisinya sy mdoakan yg terbaik utk hidupnya...:-)*


Monday, October 10, 2011

berdiri...!




aku kini perlu berdiri
walau hakikatnya pasti kan mlukai
aku ingin semua rasai
kerana pergakhiran hidup aku sendiri...

oh tuhan kau berikan aku segala kekuatan
meneruskan PJALANAN....

ksakitan itu mbunuhkan aku dalam diam
dan aku tahu
akan tiba waktunya
semuanya akan berakhir
saat aku pejamkan mata....



Wednesday, October 5, 2011

kesibukkan boleh m'bunuh persahabatan



percaya atau tidak kesibukkan boleh membunuh sebuah persahabatan
that happen to me
kesibukkan semenjak 2-3 minggu yang lalu membuktikan kenyataan ni
aku xsempat memikirkan cara terbaik utk myelamatkan phubungan itu
cuma bdoa semua ksibukkan ini akan berakhir
mungkinkah??
hurm.....

Monday, September 26, 2011

seperti kekasih ku dulu



miahahahaha
dlm keadaan yg busy nak mampus pun
aku nak gak update blog ni kan
ketagih wei walaupun sgt busy
kalah PM NAJIB tu
huhhuhuh
hanya nak tanya korg
pernah kah korg jumpa sesorg yg saling tak tumpah seperti kekasih lama korg?
*wah...skima badutnya ayat aku*
then apakah perasan korg masa tu?
ok..tu ja
senang2 aku update apa relatednya soalan tu dgn aku
hehehehe
caloooooo...
:-)

Tuesday, September 20, 2011

kisah stayback dan kesibukan



jam kat dinding opis dah kul 8.45mlm
aku masih lagi bermain dgn sistem utk siapkan fail yg bertimbun
wah...catat sejarah ni
selama aku keja gomen ni la 1st time aku stayback sampai kul9
semata2 nak siapkan keja yg bertimbun
slalunya aku ot je utk kerja urgent
oh ya aku lupa nak habaq
aku baru ja di tukarkan ke unit lain
unit baki hutang
unit ni mmg agak busy sikit la
so paham2 lah
aku nak update blog pun dah hilang selera bila tgk fail btimbun menutup pc aku tu
agak stress bila tgk jiran3 laju je siapkan fail
yelah dema org lama
celah gigi je lah keja ni
aku yg budak baru ni rasa mcm nak tcabut kepala nak kejar diorg
apa2 pun aku ok je
cuma aku penat+busy sikit minggu ni
hurm....




pindah meja baru....semua buat sendiri..(lawa selipar merah jambu tu)

Sunday, September 11, 2011

masih ada yang sudi


kek ni tak sedap sbb en.neng yg pilih...:-p

masih ada yg sudi meraikan besday aku
cittt....ayat mcm sedih gila je kan
hahahaha
thank you so much to my best frenz en. neng coz masih dan masih sudi belanja makan as celebarate my besday n besday zack seperti tahun2 lepas.
tahun ni en neng belanja kek secrect resepi(sorg 1 slice je)
and pizza hut
hadiah?xada hadiah ke en neng?
kekekekeke...
owh ya mmg tiap tahun en neng akan belikan 2 slice kek utk aku n zack
kebetulan yg sgt best bila besday kami jatuh pada hari yg sama dan tahun yg sama
masa tgh makan pizza tu kwn en neng call nak join
kekdahnya ptg tu aku mkn bersama 4org jejaka hot
oppsss....
apa2 pun tq en neng...
:-))


kek aku n zack(jeles kek zack sedap dr aku hahaha)


pizza oh pizza


bgambar dgn tukang belanja...(post ambik hati mtk belanja lg tahun depan)


en.neng


zack yg busy dgn iphone nya...(thn depan sambut sama lg ke zack?)

Tuesday, September 6, 2011

raya oh raya :-)



semua org nak citer pasal raya
semua org nak upload pic raya
semua org nak story pasal menu raya aritu
sampai lupa nak wish besday aku(hahaahah penting ke?)
act tahun ni besday aku jatuh pada hari raya pertama
esoknya lak hari merdeka
org ckp best gila
kan?kan?kan?
tp bg aku biasa ja cuma istimewanya kali ni leh rai dgn family
slalu sorg2 kat kl ni
ok lah tu
pic raya tahun ni mmg sikit gila
yg atas tu lah sekeping yg hado...
semua busy nak raya
cittt...

Wednesday, August 24, 2011

korg dah bayar zakat?



1st time dlm hidup ni bayar zakat sendiri
slalu abah yg tolong bayarkan
tahun ni abah ckp pi bayar sendiri
hehehehe
so smlm turun ke bazaar ramadhan depan opis
kat situ ada tempat bayar zakat
berbaris la kejap
neves jugak aku masa tu
almaklumlah tak pernah bayar
kekekeekeke...
eh korg dah bayar ke?

Tuesday, August 23, 2011

berbuka di D'asria Bangi pulak



yehaaaa...finally smlm bkesempatan jugak berbuka dgn niza n shikin
venue di pilih oleh shikin D'asria Bangi
dan di taja sepenuhnya oleh niza...hep hep horey..
kalu korg suruh aku tunjuk jalan ke kedai ni
haram aku tak ingat
sebab cik shikin bwk aku ikut jln kpg mana entah
aku mmg hanpeh sikit kalu ikut jln kpg ni...
mau sesat darat aku
apa2 pun menu dia agak best
tp pesanan aku kalu korg gi makan kat sini
sila order betul2
sebab tukang ambik order ni agak sengal sikit
semua dia kata boleh pastu sampai bill leh pengsan mak nok
hahahahaha...
ok2...thank again ya niza
lain kali i belanja u all lak
:-))

Monday, August 22, 2011

berbuka di taman picc,putrajaya




cerita basi wei...
hahahahaha...
ikut suka aku lah yek nak update yg lama ke yg baru ke?
janji aku update blog ni so tak la bsawang2..
hehehehe
ok2...act 18/8/2011 aku join berbuka posa di taman picc putrajaya
nak gi berbuka kat picc buffet tu tak mampu aku...
mahal berbeno
yg join ni adalah budak opis aku dan yg pernah kerja kat opis aku mcm kak ja,aimi n wahid
so mcm reunion la jugak
dah lama tak jumpa kan
makanan adalah sdn bhd
tp bila sampai tgk makanan byk sgt
siap ada pizza bagai
puding karemel pun diorg angkut skali dgn bekas dia
terbaek beb..
bg aku best kot berbuka posa kat tempat mcm ni
jimat n best..
dan tak terikat dgn waktu ke apa
surau pun ada kat situ..
:-))
















p/s: semua gambar hasil rembatan di blog onie...jemputlah terjah ke blognya
hehehehe...tq

beraya dengan MARY KAY


ni la kwn aku yg jual mary kay tu...kalu minat leh la call dia

dekat nak raya ni semua benda nak baru kan?kan?
tp tahun ni aku tak ada apa yg baru kecuali baju raya je..:-((
kasut pun xbeli baru
hangbeg pun pakai yg lama
tudung pakai yg pi keja ja
(sgt berjimat kan aku....)
tp aku ada set pjagaan kulit muka baru
miahahaahah
sebenarnya aku mula sedar kulit muka aku bermasalah since balik dari bandung aritu
kulit muka aku jd mgelupas dgn teruk
tak tahu knp
jenuh dah aku tenyeh tak mau gak hilang
pastu muka aku jd kusam mcm makcik2 gitu
owh....tak sukanya
aku masih muda kot...miahahhaa
so lepas usha lebih kurang
aku rasa aku nak cuba pakai mary kay
terus laju2 contect kwn baik aku
terus dia pun laju2 dtg umah aku sabtu lepas
siap buat facial+ajar make up lg
so...korg tunggulah hasilnya nanti
adakah masakah kulit mgelupas dan kusam
dapat di atasi oleh mary kay
:-))



masa tgh belajar buat facial muka


asas make up....ok dok?



Sunday, August 21, 2011

hargai nyawa anda dii musim perayaan ini



sayangilah nyawa anda...
sempena perayaan yg akan dtg ni, pandulah dgn selamat
apabila pulang ke kampung nanti ya
alhamdulilah semalam kwn aku selamat dalam nahas jln raya
xcident yg berlaku di jalan lebuh silikon itu blaku pada petang smlm
ketika hujan...maybe jalan licin
menurut kwn aku keretanya berpusing2 sebelum terbabas
aku yang melihat pic accident ni pun naik seriu
act...masa hujan tu aku pun tgh drive ke kl
nasib aku selamat sampai...
jumaat dan sabtu akan dtg ni pastinya ramai yg akan memandu pulang ke kampung masing2
harap semuanya selamat sampai
dan mgurangkan kadar accident setiap kali perayaan
insyallah :-))







Thursday, August 18, 2011

kisah baju raya


mms yg akak aku send smlm..awat nampak lain mcm je baju raya aku ni???

baju raya korg dah siap?
warna apa tu?
smlm akak aku sms bg tau baju raya aku lum siap
hanya satu je yg siap
tp aku ok je sbb tak la beria nak raya sgt
lebih pikir nak masuk kelas pas raya dan keja baru kat opis
eh...sebenarnya aku lupa baju raya aku warna apa
tak ingat dah
balik kpg nanti lah cari tudung raya jawapnya
tahun ni aku sambut raya secara serdehana je
nasib dah sediakan baju raya utk family aku awal2
so tak terbeban sgt dekat2 nak raya ni
:-))

Wednesday, August 17, 2011

aku, uitm dan subject...


salah satu pic masa aku tgh mgelabah tenuk buat present...siot pic ni


kemarin dah selamat aku daftar subject kat website uitm
hurm....
tak tau nak komen apa pasal pemilihan subject utk sem ni
agak berat but normal lah kot
makin lama makin susah kan
kalu makin senang ramai lak yg leh score
act since start cuti sem yg lepas lagi
aku dah pikir nak ambik subject apa utk sem ni
dan keputusan yg aku buat agak mencabar
ada 1subject yg 99.9% kekawan ckp tu subject membunuh
hurmmmmmmm.....
i have no choice, suka tak suka
tetap kena redah kan
so harap semua akan ok..(kalu leh bg la DL Lagi sem ni)

utk sem ni mcm biasa aku hanya ambik 4subject je

1. issues & ethnics in finance (fin 657/664)
aku lum sempat nak cari maklumat pasal subject ni lagi(malas la tu)
tp apa yg kwn aku cakap subject ni byk kerja sikit
mean byk present,group diskus n bla bla
kena aktif kat kelas n bcakap xleh pasif je
oh....mcm senang tp sure susah tu
sbb aku xsuka present mak bagai kat kelas
boleh?

2. managerial economic (eco 555/556)
hah...ni la subject membunuh tu
wah....sangat takutnya
sem lepas pun aku terpaksa hire cikgu eco khas utk ajar aku eco yg basic
ni kan pulak yg advan punya
mau kejung aku
takpa2....releks...aku dah dpt nota utk subject ni since hampir 2bulan yg lepas
tapi smpai skrg aku lum sempat selak even sehelai pun
(hah..kan aku ckp korg nak jd bdk pjj kena rajin jgn jd mcm aku yg malas ni)
bak kata en rudy azhar(kwn aku) silalah study dari awal
ok2...baik...sy akan study sebelum kelas start k
:-)

3. strategic management (MGT 657/658)
subject ni pun tak sempat buat reseacrh bagai lagi rasanya membaca kot
so....hope ok lah...
(mbaca sgt tak best sebab mgantuk dlm kelas)

4. mandarin part3 (BMD 501)
hahahaha....sem lepas aku tak ambik mandarin semata2 kerana stress sgt dgn subject ni
aku rasa dah pulun abis2 dah tp result asyik teruk ja
extend 1sem
so sem ni nak tak nak kena la ambik jugak
hope lecture kali ni baik ati sikit
bagi markah byk2 tau..
baru leh score DL lagi


kalu nak pikir sgt mmg la agak mgusarkan sedikit dgn subject sem ni
tp separuh hati aku cakap 'redah je lah'
tp redah2 pun kena pikir mcm mana nak mantainkan pointer
aku harus DL lagi sem ni utk grad dgn pointer yg bagus
hope korg doakan aku ya...
total kredit hour=14jam kredit
total yuran=rm1496 (hahahahah....ada org nak byrkan?)



Tuesday, August 16, 2011

pengajian jarak jauh...bersediakah anda?


prepare presentation masa ni :-)


with my group study and en lokman :-)


nak bergelar student+pkerja mmg senang
nak sambung study pun senang
just apply je kalu result korg ok+pengalaman keja bertahun
insyallah mesti dpt punya utk mode pengajian jarak jauh ni
tapi apa yg tak senangnya
adalah pengorbanan sepanjang bergelar student+pkerja dalam satu masa
dah nak masuk tahun ke 3 aku buat epjj kat uitm
dah byk rasanya pengorbanan terpaksa aku lalui
dan byk jugak hati yg terpaksa aku lukakan
demi utk abiskan pengajian ni

marilah aku share apa yg perlu korg tahu
sebelum bergelar student+pkerja dlm satu masa
mana tau lej jadi guide korg yg berniat nak smbg study dlm masa terdekat ni
(mode nak masuk kelas telah melanda diri aku skrg)

1. korg kena check kewangan korg dulu.nanti korg nak bayar yuran tu guna apa?maksud aku korg nak ambik ptptn ke,kwsp ke atau mcm aku simpanan sendiri.kalu kwsp pastikan kwsp anda cukup banyak utk byr yuran setiap sem.kalu tak byk pandai2 la korg korek kat bawah bantal ok..kalu nak ambik ptptn pastikan korg sanggup nak bayar pas abis belajar nanti.bukan apa kan tak leh fly2 without wing ke obesi lak. mcm aku lebih senang guna simpanan sendiri je.tiap2 bulan aku akan asingkan duit yuran utk aku simpan.so pandai2 lah korg buat baget k.jangan ujung bln je myk keta korg kering dan korg makan meggi dgn air suam sudah

2. lupa lak....1st thing sebelum isi borang nak smbg study ni..korg tepuk lah dada korg byk2 kali sikit...tanya tul ke korg nak sambung study ni...ukur tahap kesungguhan anda tu.bukan apa...ramai sgt kawan aku yg baru 1-2 sem dah bhenti dgn alasan penat la,tak larat lah,tak ada masa nak kuar dating...so pikir dalam2.kalu perlu gi pulau mana2 n pikir k.

3. pastikan setiap hari kelas jadual korg kosong utk gi kelas.hehehehe...mcm aku kat uitm kelas setiap hari ahad.maksudnya setiap hari ahad yg ada kelas korg tak leh buat janji dgn bf korg ajak gi jejalan kat sogo ke jln tar ke atau pusing2 taman tasik shah alam.hidup korg pasni setiap ahad hanya kat uitm je dr kul 8.30pg -6.00ptg...sanggup?

4. pengorbanan....korg kena la sanggup buat pengorbanan.kalu dulu tiap minggu leh balik kpg duk tidur bawah ketiak mak.pasni tak leh dah.dah tiap ari ahad kena gi kelas celah mana nak balik kan?kalu minggu tu tak ada kelas pun maybe korg kena turun shah alam or mana2 tempat utk buat perbincangan ke apa ke.eh study group sgt penting utk korg score k.almaklumlah pjj tak byk kelas.kwn2 lah tempat korg mgadu dan bermanja nanti

5. transpot...kalu boleh korg mesti ada transpot lah.senang sikit nak turun buat study group ke,aktiviti apa ke.naik bas pun leh tapi mcm susah la sikit kan...(kwn aku naik bas je dr terengganu ok je...so kalu boleh lah)

6. korg kena kuatkan ati bila dah nekad nak study ni.kena mantain cara study korg.tiap malam cuba lah selak2 buku tu even penat balik keja.kalu nak tgu ujung2 sem baru nak mengelabah buka buku mcm result korg pun mcm usaha korg jugak lah.maksud aku korg kena berusaha utk study n paham apa yg korg study tu. pjj ni bukan mcm kelas fulltime student semua lecture suap.so pandai2 lah korg study.

7. kwn pun merupakan factor pyumbang kepada kejayaan korg.tak bermakna korg kena ajak kwn sebelah meja opis korg smbg study sama. maksud aku bila kat kelas tu korg usha2 lah kwn yg rajin n komited nak study.buat geng study korg.so apa2 korg tak paham leh tanya dia.mcm aku allhamdulilah aku ada geng study aku tp kdg2 tu kena usaha sendiri jugak sebab diorg ni duk jauh2(terengganu,pahang,johor)

8. utk yg dah kwin mmg sangat mencabar lah kalu buat pjj ni.pernah kwn aku bwk anak dia yg baru pas pantang masuk kelas demi nak mcari ilmu.aku sgt tabik spring beb.so kalu yg dah nak kwin nak sambung study pastikan ada org jaga anak korg

9. korg dah tak ada masa nak kuar lepaking dgn kekawan korg pasni...so sebelum smbg study pi la lepak puas2.hehehehe....xada lah....cuma masa tu agak kurg lah.macam aku sem lepas agak busy sebab byk projct paper nak kena buat n siapkan so masa nak kuar dgn kekwn lain tu agak terhad

10. kekangan kewangan adalah factor yg sampai skrg aku masih tak dpt nak hadapi. aku rasa dah 2tahun lebih aku tak shoping dgn erti kata sebenar(yg kat bandung tu dikecualikan).byk dahulukan duit utk study je.so kalu korg stok family mcm aku yg serdehana ja,bila kwn korg bershoping korg pejam mata rapat2 je.pikir ganjaran pas tamat study nanti.silap haribulan korg jadi owner kedai baju tu.who know kan?kan?
hehhehehe


eh...byk lak tips aku bagi..mcm tak berguna je...heheheheh....belasah lah
yg penting semangat nak study korg tu bkobar2, dinding yg keras pun korg leh redah sampai runtuh...so pada yg baru nak daftar pjj or plk kat uitm utk sem ni
selamat menempuh alam student kembali
pcayalah...belajar tu sgt myeronokkan :-)

p/s: ada sapa nak taja pengajian sy leh la contect sy dgn kadar segera:-p

terima kasih libresse



13 hari lagi baru nak genap umur aku 28tahun
tapi libresse awal2 dah send kad birthday
wah...sayang u ketat2 lah libresse
terima kasih ya
kad birthday u ni i dah gantung kat tepi tingkat depan meja study i
(mood nak masuk kelas balik)
:-))



rajin sungguh libresse ni yek?nak pancing penguna ke?:-)

korg dah tukar duit raya?


duit raya aku tukar sikit je pun :-)


tengok....beratur sampai keluar tp bank lum buka lagi...ayok...


korg dah tukar duit raya?
aku rasa ni lah tahun pertama aku gi tukar duit raya sendiri
selalu suruh ja kwn kat unit laporan dana tlg tukarkan
tahun ni dia dah nak bsalin so sendiri tukar lah
seawal jam 9pagi dah turun ke bank
mak ai...dah penuh beratur hingga ke luar
sedangkan bank pun lum buka
kira lengguh jugak lah kaki ni nak tunggu giliran tu
so?korg dah tukar duit raya?
:-)