Search This Blog

Followers

Tuesday, June 10, 2014

Travel 2014: Adventure trip jogja-surabaya (part 3)

 * amaran awal- entry ni dipenuhi dgn gambaq2 yg banyak.. kalu tak tahan jgn tengok takut muntah*

as salam... bulan 5 byk kejutan dan kejadian yg blaku dlm hidup aku. abis ja konvo, aku dpt surat perpindahan ke opis baru. aghhh tkejut kot sbb ttiba ja kan... 1/6 hari tu dah lapor diri ke opis baru tapi aku mintak tangguh 2week for settle keja kat opis lama. maknanya isnin depan aku dah bkerja di opis baru... redha je lah....

lupa kan kisah keja. ni aku nak smbg kisah jogja-surabaya yg lum abis aku tulis ni. moga dpt bagi sedikit info yg bakal ke sana. setelah perjanjian  dibuat antara pak supir utk ke merapi seawal kul4 pagi. kami pun  siapkan mental dan fizikal. sebenarnya dlm itenary kami xada pun plan nak ke merapi tgk sunrise seawal ni. tapi dah dgr pak supir duk promote sakan sangat kan so kami setuju saja. yg kelakarnya pak supir berpuluh kali berpesan suruh kunci jam dan jgn lupa bangun awal. jgn lmbt nanti matahari dah naik xdpt tgk sunrise... pak supir tgk muka kami mcm tak caya kot leh bangun awal....hahahah

di sebab kan esok kami kena check out dari hotel 1001 mlm dan kami tak tahu pukul brp dpt balik dr merapi dan bodubudor so kami cuba nasib bertanya kan pasal nak extend  waktu check out bilik kami smpai mlm. malangnya bilik dah penuh. di sebabkan sudah malam pkerja hotel mbenarkan kami meninggalkan beg kami kat dlm satu loker yg di sediakan di ruang tamu hotel tu. mmg terbaik lah service hotel ni.

dan alhamdulilah kami berjaya bangun dan bsiap seawal 4pagi sambil mengangkut backpack kami yg kedabak tu ke dlm loker yg di sediakan. yg bestnya pak supir kami dtg lagi awal wei... kul 3.40 dia dah terpacak dpn hotel. mana nak cari pak supir komited camgini oi... kekekeek...

dalam van kami semua melayan mata saja. perjalanan dari hotel ke merapi lebih kurg 40minit. masa nak smpai berlaku lah drama pak supir kami merajuk dgn aku. kisah nya camni

pak supir: siti npak tak apa di depan sana (smbil tunjuk dpn jln yg gelap gelita)

siti: (smbil kesat mata) nampa apa? tak nampak apa2 pun... (mmg gelap gelita)

mai (duk blkg): kan tu gunung merapi tu... nampak bayang tu kan

siti: oh... nampak nampak... besarnya...itu gunung merapi ya (sambil tgk muka pak supir)

pak supir: diam seribu bahasa sambil wat muka boring

kekekeek.... adoi pak supir ni cepat merajuk oi


 sampai ja di tempat parking jip azan subuh dah kedengaran. kami mintak diri ke surau yg bhampiran utk tunai solat subuh. pak supir pesan agar kami tak lama sgt sbb takut tak sempat. masa sampai di surau yg ada hanya bilal yg azan kan. kami pun bpusing2 nak ambik air smbahyang. tgh duk ambik air smbyg tu dtg sorg lelaki dgn motor. muka agak mencurigakan kami.kami perkemaskan keselamatan. yelah kampung org kan dan kami lak semua perempuan. setelah ambik air sembahyang kami pun ke tingkat atas utk bersolat. masa tu baru lah kami tau rupanya lelaki naik motor td adalah iman kampung tu... hahahha... pengajarannya jgn menilai org dr luaran hokey!

masa nak naik jip kami dapati hanya group kami saja yg ada. xada org lain. maybe diorg tgk sunrise kat budobodur kot... entah lah. laju2 panjat jip sbb risau xsempat. masa tu keadaan masih gelap. mmg kalu suruh aku drive insyallah masuk parit lah jip tu. aku yg duk depan pun haram xnpak jln tau... tp pak supir yg bwk jip ni selamba badak ja drive. dah hafal jln kot....hari2 duk drive kan...

so korg layanlah pic kat bawah ni...

elok kami sampai matahari dah nak kuar

posing standard lah kan...layan

kami berlima-pak supir jd jurufoto kami



merapi di waktu pagi sebelum ada smoke


smoke merapi dah makin jelas



makin byk smoke yg kuar dr mulut merapi...





pemandangan dari merapi ke kota jogja




bayang2 kami

ni adalah tempat perlindungan apabila gunung merapi meletus tp pada tahun 2010 tempat ini jugak terkena kesan


jip yg kami naiki

mcm nak jahaman jip ni di kerjakan kanak2 rebina lupa umur ni... kesian







kesan laluan lava ...

batu panas... masih terasa kepanasan nya...










































setelah puas bergambar di merapi kami di bawa turun ke perkampungan yg ala2 muzium. di sini korg leh tgk kesan gunung merapi yg meletus. pendek kata tak ada satu benda pun yg selamat apabila lava merapi mgalir.. dari pak supir yg memberi info penduduk kampung yg kehilangan rumah di bantu oleh kerajaan dgn di beri wang sebanyak RP30juta ( RM9000) . dan selebihnya di tambah sendiri oleh mangsa... dan antara mangsa itu adalah pak supir sendiri. kat sini jugak korg leh beli cenderahati dan memberi derma utk diorg...
tapi kami yg sengkek tak beli apa2 pun. just tgk dan menghayati.




















aku rasa bahasa jawa tp maaf aku tak paham maknanya sbb aku bukan org jawa


 lepas kuar dari muzium gunung merapi itu kami pun kembali semula ke bawah. bagi aku korg yg bakal ke jogja kalu ada masa sila lah ke merapi. kalu pi awal tu kurg sikit panas. kalu dah tghari panas wei... 
lebih kurg kul8.30 kami dah sampai di tempat parking mula2 kami sampai td. kos kami utk 1jip adalah RP500K. kami tak menawar pun. entah kenapa kami rasa mcm ok ja harga tu. kekekek... ok fefeling kaya sekali skala xpa kot noi... yg penting pengalaman tu tak kan dpt di waktu lain kan... lagi pun aku mcm kesian ja kat pak supir tu. lagi pun dia baik sgt. dialah pak supir dialah tukang ambik pic....

abis kat merapi kami mau ke budobodur lak dan drama kontrovasi mula nak start......

* smbg next entry


11 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salam. Hee sungguh seronok ke jogja. Ada pergi ke borobudur kah?

    ReplyDelete
  3. salam .mcm menarik jer...boleh bg contact pak supirnya. saya akan je jogja bln 5 nie...tq:)

    ReplyDelete
  4. Salam alawiah..
    boleh bg contact supir di jogja..ini email saya..daadiq88@yahoo.com.my
    tq

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. bulan 4 ni saya dan family saya akan kesana,boleh saya dpt kan pakej yg sesuai.4D3N.nisamohd77@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete
  8. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  9. Hi salam, bole saya dapatkan no supir nya dan entry part 4 tak adaa, uwahhh tengah baca syokkkkk & how ke bromo tak adaaa ;(

    ReplyDelete
  10. Hi salam, bole saya dapatkan no supir nya dan entry part 4 tak adaa, uwahhh tengah baca syokkkkk & how ke bromo tak adaaa ;(

    ReplyDelete
  11. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete