Search This Blog

Loading...

Followers

Tuesday, June 10, 2014

Travel 2014: Adventure trip jogja-surabaya (part 3)

 * amaran awal- entry ni dipenuhi dgn gambaq2 yg banyak.. kalu tak tahan jgn tengok takut muntah*

as salam... bulan 5 byk kejutan dan kejadian yg blaku dlm hidup aku. abis ja konvo, aku dpt surat perpindahan ke opis baru. aghhh tkejut kot sbb ttiba ja kan... 1/6 hari tu dah lapor diri ke opis baru tapi aku mintak tangguh 2week for settle keja kat opis lama. maknanya isnin depan aku dah bkerja di opis baru... redha je lah....

lupa kan kisah keja. ni aku nak smbg kisah jogja-surabaya yg lum abis aku tulis ni. moga dpt bagi sedikit info yg bakal ke sana. setelah perjanjian  dibuat antara pak supir utk ke merapi seawal kul4 pagi. kami pun  siapkan mental dan fizikal. sebenarnya dlm itenary kami xada pun plan nak ke merapi tgk sunrise seawal ni. tapi dah dgr pak supir duk promote sakan sangat kan so kami setuju saja. yg kelakarnya pak supir berpuluh kali berpesan suruh kunci jam dan jgn lupa bangun awal. jgn lmbt nanti matahari dah naik xdpt tgk sunrise... pak supir tgk muka kami mcm tak caya kot leh bangun awal....hahahah

di sebab kan esok kami kena check out dari hotel 1001 mlm dan kami tak tahu pukul brp dpt balik dr merapi dan bodubudor so kami cuba nasib bertanya kan pasal nak extend  waktu check out bilik kami smpai mlm. malangnya bilik dah penuh. di sebabkan sudah malam pkerja hotel mbenarkan kami meninggalkan beg kami kat dlm satu loker yg di sediakan di ruang tamu hotel tu. mmg terbaik lah service hotel ni.

dan alhamdulilah kami berjaya bangun dan bsiap seawal 4pagi sambil mengangkut backpack kami yg kedabak tu ke dlm loker yg di sediakan. yg bestnya pak supir kami dtg lagi awal wei... kul 3.40 dia dah terpacak dpn hotel. mana nak cari pak supir komited camgini oi... kekekeek...

dalam van kami semua melayan mata saja. perjalanan dari hotel ke merapi lebih kurg 40minit. masa nak smpai berlaku lah drama pak supir kami merajuk dgn aku. kisah nya camni

pak supir: siti npak tak apa di depan sana (smbil tunjuk dpn jln yg gelap gelita)

siti: (smbil kesat mata) nampa apa? tak nampak apa2 pun... (mmg gelap gelita)

mai (duk blkg): kan tu gunung merapi tu... nampak bayang tu kan

siti: oh... nampak nampak... besarnya...itu gunung merapi ya (sambil tgk muka pak supir)

pak supir: diam seribu bahasa sambil wat muka boring

kekekeek.... adoi pak supir ni cepat merajuk oi


 sampai ja di tempat parking jip azan subuh dah kedengaran. kami mintak diri ke surau yg bhampiran utk tunai solat subuh. pak supir pesan agar kami tak lama sgt sbb takut tak sempat. masa sampai di surau yg ada hanya bilal yg azan kan. kami pun bpusing2 nak ambik air smbahyang. tgh duk ambik air smbyg tu dtg sorg lelaki dgn motor. muka agak mencurigakan kami.kami perkemaskan keselamatan. yelah kampung org kan dan kami lak semua perempuan. setelah ambik air sembahyang kami pun ke tingkat atas utk bersolat. masa tu baru lah kami tau rupanya lelaki naik motor td adalah iman kampung tu... hahahha... pengajarannya jgn menilai org dr luaran hokey!

masa nak naik jip kami dapati hanya group kami saja yg ada. xada org lain. maybe diorg tgk sunrise kat budobodur kot... entah lah. laju2 panjat jip sbb risau xsempat. masa tu keadaan masih gelap. mmg kalu suruh aku drive insyallah masuk parit lah jip tu. aku yg duk depan pun haram xnpak jln tau... tp pak supir yg bwk jip ni selamba badak ja drive. dah hafal jln kot....hari2 duk drive kan...

so korg layanlah pic kat bawah ni...

elok kami sampai matahari dah nak kuar

posing standard lah kan...layan

kami berlima-pak supir jd jurufoto kami



merapi di waktu pagi sebelum ada smoke


smoke merapi dah makin jelas



makin byk smoke yg kuar dr mulut merapi...





pemandangan dari merapi ke kota jogja




bayang2 kami

ni adalah tempat perlindungan apabila gunung merapi meletus tp pada tahun 2010 tempat ini jugak terkena kesan


jip yg kami naiki

mcm nak jahaman jip ni di kerjakan kanak2 rebina lupa umur ni... kesian







kesan laluan lava ...

batu panas... masih terasa kepanasan nya...










































setelah puas bergambar di merapi kami di bawa turun ke perkampungan yg ala2 muzium. di sini korg leh tgk kesan gunung merapi yg meletus. pendek kata tak ada satu benda pun yg selamat apabila lava merapi mgalir.. dari pak supir yg memberi info penduduk kampung yg kehilangan rumah di bantu oleh kerajaan dgn di beri wang sebanyak RP30juta ( RM9000) . dan selebihnya di tambah sendiri oleh mangsa... dan antara mangsa itu adalah pak supir sendiri. kat sini jugak korg leh beli cenderahati dan memberi derma utk diorg...
tapi kami yg sengkek tak beli apa2 pun. just tgk dan menghayati.




















aku rasa bahasa jawa tp maaf aku tak paham maknanya sbb aku bukan org jawa


 lepas kuar dari muzium gunung merapi itu kami pun kembali semula ke bawah. bagi aku korg yg bakal ke jogja kalu ada masa sila lah ke merapi. kalu pi awal tu kurg sikit panas. kalu dah tghari panas wei... 
lebih kurg kul8.30 kami dah sampai di tempat parking mula2 kami sampai td. kos kami utk 1jip adalah RP500K. kami tak menawar pun. entah kenapa kami rasa mcm ok ja harga tu. kekekek... ok fefeling kaya sekali skala xpa kot noi... yg penting pengalaman tu tak kan dpt di waktu lain kan... lagi pun aku mcm kesian ja kat pak supir tu. lagi pun dia baik sgt. dialah pak supir dialah tukang ambik pic....

abis kat merapi kami mau ke budobodur lak dan drama kontrovasi mula nak start......

* smbg next entry