Search This Blog

Loading...

Followers

Thursday, February 7, 2013

Travel 2013: Ada CInta di MEDAN (medan-perapat)

1st time dpt tempat jauh sikit dari sayap...:-p

alhamdulilah akhirnya apa yg di rancang berakhir dgn sejuta kemanisan...
tiket airasia yg dibeli sthn yg lalu akhirnya berjaya di gunakan...
lama gila kan....xpalah janji murah....
utk trip ke medan indonesia ni bg aku adalah trip yg plg lama dan murah...
dan pastinya plg best yg pernah aku rasai compare trip sbelum ni....entah knp aku rasa aku jatuh cinta dgn trip kali ni
walaupun sbelum aku bertolak mcm2 info yg aku baca buat aku sedikit kecut perut
tp slagi kita tak rasai kita tak leh mpcayainya....ye dak?
31/1/2013 kami bertiga (sepatutnya berempat tp sorg dah tarik diri sbb prenant)
seawal 7.45pg dah terpacak dia LCCT.agak kilam kabut sikit sbb yelah nak rush perpagi ke lcct tu
dgn risau takut terlewat kan...
nasib baik kwn baik aku shikin sudi send aku ke lcct perpagi tu...
fuss lega kalu tak terpaksa lah aku panjat turun bas n erl utk ke lcct...
dua benda yg sgt penting bg aku utk away abroad

punya pulun nak paham bahasa indonesia....last2 baca bi je kan senang nak paham tu

yg tak bestnya flite aku delay lak
spatutnya kul8.45 dah fly tp tertunda hingga 9.30 pg....
nasib ....nasib...
flite ke medan tak ambik masa yg lama pun.45 minit dah sampai.
mcm nak gi penang je pun...kejap berbenor...
nasib tak beli makanan atas tu....kalu tak xtau sempat ke tak nak abiskan.
pemandangan di luar airport

luar airport

yg galas bag tu kwnku hayati, yg bulat depan dias tu pak supir hadi dan lelaki di blkh tu adalah ulat airport

betul lah apa yg aku baca di forum dan blog2 kekawan yg dah pernah ke medan
keluar je ke dari airport tgk sekumpulan manusia yg pakai seragam kaler hijau pucuk pisang duk aim org.
dlm hati aku ini lah 'ULAT AIRPORT'  tu
so aku bgtau 2org kwn aku agar berhati2.
kami terus keluar memcari pak supir kami yg telah di tempah lebih awal.
utk trip kali ni kami tak jugak ambik pakej
semua kami cari n rancang sendiri
kecuali pak supir lah....tpaksa di tempah...
keluar je dari bangunan airport dah nampak pak supir pegang nama kawan aku
halus je pun tp kami terus tersenyum happy....
lega satu hal...!
utk DPTKAN PERKHIMATAN PAK SUPIR
SILA KE :http://medanstar.forden.com/booking
atau leh add HADI di BBM : 22D1CFC7
pak supir terus suruh kami ikut dia ke tempat parking keta.
masa nak ke parking tu ada sorg mamat ni folo kami n pak supir mcm dia tu saudara mara pak supir je
aku memula pun rasa pelik....sapa lak mamat ni
tp bila aku perhati pak supir mcm cuba mgelak dari terus di ikuti oleh mamat ni 
so tahu lah aku itu mesti 'ulat'
ulat ni keja dia hanya menolong angkat beg dan meminta wang...
dari yg aku baca diorg ni mtk rm10..mak ai...
nasib kami hanya bawak bag backpaker je so xdapat lah diorg nak tlg bagai...
sampai je dekat keta avanza, mamat ni tetap nak cuba nasib dia dgn kami dgn menolong utk angkat beg dari badan kami....aku terus ckp dekat dia xperlu sbb sy leh buat sendiri.
masa tu aku cuak gak sbb kwn terbagi beg dia kat mamat td.
nasib baik dia tak mtk duit.hurm...
jem yg tak seteruk di jakarta atau bandung

warna warni kota medan

depan istana maimon

apa yg boleh dan tak di istana maimon....

jadual istana maimon

bangunan di luar istana maimon


istana maimon

sekitar istana maimom

manusia tak ada keja yg punyai kaki budget hot!

pak supir kami namanya hadi...
masih muda dan genteng lagi orgnya
dia bgtau awal2 bukan dia yg akan bwk kami ke perapat tp ada sorg lg driver
so sementara tunggu driver sorg lagi sampai kami mtk hadi bwk kami ke pasaraya nak beli kelengkapan
lepas dah beli kelengkapan hadi bawak kami ke istana maimon
istana maimon ni kata hadi mercu kota medan....
bagi aku istana dia biasa je
mcm kat taiping je hehehehe...
kami tak masuk pun sbb malas nak bayar dan bagi tip (dasar kedekut mmg gini)
so kami hanya bgambar di luar istana je
masa ni cuaca dah panas
kawasan istana ni tak lah besar mana pun
dan jgn terkejut ada org yg tinggal di bwh istana maimon tu.....hohohoho...
kenangan plg tak leh lupa kat istana maimon bila penjual dtg paksa kami beli brg diorg dan kami menolak berkali...terdengar diorg ckp "enggak ada wang masih anak sekolah'
peh....rupa kami mcm budak sekolah lagi ke?
terus kami gelak dlm hati...

abis melawat istana maimon kami mcari kedai sim pack lak
nak buat rooming mahal kan
so beli je simpack.harga pun tak mahal around rm10 je 
kwn aku beli utk pakej blackberry utk seminggu pun rm10 jek
tp aku xbeli pun.malas.bcuti bagi aku utk aku menikmati keseronokkan tanpa di ganggu...:-)
alamak....tingga sisa jek

muka puas hati dpt makan

sekitar kedai bayu lagoon


setelah selesai semua urusan kami kembali semula ke airport utk mjemput driver yg akan bwk kami ke parapat. driver kami namanya rahul.muslim yg pasti....hoyeeee.....
rahul adalah keturunan batak danau toba.
so tanpa mbuang masa kami terus ke parapat
dari kota medan ke parapat mgambil masa 4-5jam bergantung pada trafik
di sbb kan rahul ni sorg yg bpengalamam dia bwk kami ke parapat ikut jln belakang(jln kpg)
utk elak dr jem....
permandangan ke parapat tak ada yg best...biasa ja
sempat jugak aku lena seround sbb penat....
dlm kul2.15 ptg kami singgah di bayu lagoon utk mkn tghari...
kawasan dia sgt besar....
siap ada surau bagai.....
and the best part makanan dia SEDAP DAN MURAH!!!
kami ambil pakej utk 3org makan hanya 100k rupiah ja
lebih kurg rm30 jek....
rasa lak sedap so sungguh berbaloi
so kalu korg lalu bayu lagoon sila lah singgah pasti xmyesal!
utk tester je ni

dlm kedai paten


dalam mamai2 selepas makan di bayu lagoon tertiba pak supir kami bhenti di tepi jln
dia kata dah terlepas kedai paten yg jual jajan yg nama pelik2 tu
so dia pun patah balik lah sbb kami mmg dah bagitau nak singgah dr awal lg...
masa sampai di kedai paten tu aku tgk tak ada org pun...kawasan parking dia bapak luas...
kedai sbijik je....dan tak ada org....kami je lah
maybe sbb dah ptg kot...
masa kami masuk terus autie cina tu buka kan bekas tester...
alah....ingat apa sgt lah jajan yg femes di pkataan oleh bloger ni...
semua jajan tu korg leh dpt kat malaysia sbenarnya...
cuma nama dia je lah pelik mcm ting-ting,tung-tung,tang-tang......entah apa lagi nama entah...
sekotak jajan ni harga dia 20k rupiah lebih kurg rm7 kita
kecik ja pun
dan pada aku yg xberduit ni sgt mahal kot
dlm pada mahal tu aku tetap beli skotak.
kwn aku yg dua lg pun rembat skotak je
utk rasa katanya.....ok lah tu....:-)
dah nak sampai parapat

subahanallah



jln ke pekan parapat


pas abis kat paten kami teruskan perjalanan lagi ke parapat....
dah start masuk jln berbukit...dan curam
sempat lah tgk bas yg jatuh dlm gaung di tarik naik...
bg aku jln ke parapat tak lah seteruk mcm org lain ckp...
masa di ketegori jln yg elok....bg aku lah....maybe aku jenis yg tahan lasak sikit kot....hurm...
bila aki tgk jln tu dah mula nampak pokok rhu dlm hati aku ckp dah nak dekat parapat ni
dan ianya ternyata benar...
masa 1st time dpt tgk tasik danau toba kami semua mjerit kgembiraan
dari mulut kami tak abis2 ucap subahanallah....
indahnya ciptaaan ALLAH
walaupun cuaca cloudy tp masih menarik pada mata aku...
pak supir yg kami panggil abg tu pun mcm suka tgk kami gembira...
sanggup dia bpatah balik dan park keta kat tempat yg best utk kami bgambar....
excited masa ni jgn citer lah.....
abis bab mgambar kami terus menuju ke pekan parapat.
abg dah bgtau awal2 suruh kami beli makanan utk kat pulau semosir esok sbb di sana tak ada kedai jual makanan atau kelengkapan
so kami pun singgah lah kat indomart mborong megi dan roti buat bekal....
dan terus abg bwk kami ke hotel.
mlm ni kami bermalam di danau toba international cottage.
lokasinya terletak atas bukit dan agak jauh sikit dari pekan parapat.
tak ada aktiviti malam yg dpt kami buat sbb malam tu hujan lebat....
tidur saja....:-)

23 comments:

  1. akak,berapa supir hadi charge kak?
    sy slalu baca blog ni,xsangka ada entry medan.suke2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank anonymous coz reading my blog picisan ni
      supir hadi ambik 2juta utk 4hari termasuk semuanya.
      minyak,tol,parking,penginapan pak supir dan makan pak supir kecuali tambang feri ke pulau semosir je kena byr sendiri

      Delete
  2. 2juta kalau bahagi 4/3org dah murah gila tuuu :)
    yep,mmg suka baca.sbb sempoi n bajet je.itu yg kita mauuu
    start baca,time search psl hatyai.
    satu lagi,syok sbb akak ada jeee geng nak join.
    itu penting tu, sbb prob sy slalunya nak cari travel partners mmg susah,haha =.
    all d best kak! :)

    ReplyDelete
  3. paling murah yg kkitaorg dapat harga ni lah.yg pak supir persendirian tu ada yg bagi harga tak masuk akal pun ada...so perpandai dan rajin lah mcari ya....lagi pun pak supir ni very very very osem! alah bab cari partner travel ni mmg problem sikit sbb tak semua org kita leh ngam. akak pun bnasib baik ja sbb ada bff yg setia sudi menemani sbb kami sekapala

    ReplyDelete
  4. salam.... web utk supir tu tak dpt la buka...
    ada cara lain tak utk hubungi hadi tu selain dr web yg diberi dgn bbm?
    huhuhu maklumla takde bb... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrrr....itu je lah caranya....tp sy buka ok ja....

      Delete
  5. ok dah dpt buka... ada silap ejaan kat blog ni...

    isi je borang tu ye? nnt dia akan balas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. as'slm...ejaan btl cane?/sy pun try buka web tu xdpt

      Delete
  6. salam
    blh tak bg jadual perjalanan awak?
    mcm airport - parapat - bla - bla...
    dan tidur di mana? maaf byk plak tanya... sbb tak sempat nak study :D

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya harap awk leh luangkan masa sekejap utk mbaca entry yg saya tulis pasal medan ni, kat situ semua saya dah cerita kan. tq

      Delete
  7. makan dan tmpt tggl supir sediakan ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak....tempat tinggal kami booking mlalui agoda.tempat makan pak supir cadangkan....tp kami yg bayar

      Delete
  8. Assalamualaikum....

    Cik Alawiyah,

    Which place is more exciting and have more interesting place to go, Bandung atau Medan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy lebih suka medan sbb sy sgt suka danau toba coz sunyi dan nyaman. tp kalu awak suka shoping awak leh ke bandung sbb situ surga beli belah

      Delete
  9. Salam alawiyah..sya akan ke medan next month..nk tanya skit.2juta rupiah tu mmg utk 3 org ke.x termasuk utk mkn n hotel kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2juta tu upah pak supir spanjang kat sana.kami bahagi 2juta kepada 3org so sorg kena byr dlam 600k+. ni tak termasuk mkn n hotel.

      Delete
  10. salam..ada x no talipon supir tuh?saya bbm dia x reply..tq ye

    ReplyDelete
  11. Salam cik alawiah terima kasih kerana bagi info yang berguna dkt blog ni. saya pun nak ke Medan jugak... saya cuba buka website yang cik bagi tu tak dapat la... bole tak bagi skali lagi alamat website supir yang cik alawiah bagi tu? mungkin ada spelling mistake. terima kasih.

    ReplyDelete
  12. salam nk tanye sikit..camne nk hubungi pak supir ni ek??

    ReplyDelete
  13. halo kak, saye kenal driver ni.
    bisa hubungi di +62852-6283-1660
    atau email : info@medanstarrentacar.com

    ReplyDelete
  14. assalam tumpang tanya...selain bbm sy boleh contact hadi macmmana yer

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Tuan/Puan.
    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh coretan sedikit disini untuk kebaikan kita bersama , semoga kemurahan hati Tuan/Puan blogger untuk memberi izin coretan ini, akan dibalas pahalanya oleh Allah SWT hendaknya amii.Ini hanya untuk berkongsi pengalaman di Medan Indonesia.Saya ambil dua org Pak Supir yang sangat baik dan berpengalaman.Mereka memandu bergilir-gilir.Hanya Rm350 seorang.Apa yang anda dapat ialah 1 malam penginapan di Kota Medan.Di medan anda akan dibawa ke berjalan2 sekitar medan.Merdeka Walk,Istana Maimoon,Pajak Ikan.Toko Batik yang sgt murah untuk shoping kain2 telekong,Seharian pak supir akan bersama anda.beritahu sahaja mana nak pergi.karaoke spa dan sebagainya.Kemudian penginapan 1 malam di Lake Toba.Dalam perjalanan ke Lake Toba anda akan di bawa ke Pasar Buah Brastagi.shoping 2.menikmati permandangan,menaiki kuda,kemudian akan di bawa ke air terjun Sipiso Piso dan akan di bawa ke pos2 permandangan indah berlatar kan Lake Toba.sampai ke Lake Toba anda akan ke Kg Tomok Pulau Samosir mengunjungi Kg Batak Karo di sana.Bermalam Di Lake Toba.Dalam perjalanan pulang akan di bawa ke Hot spring dan juga Sungai Belerang.mandi sekiranya sempat.Sungai belerang baik untuk kulit.Anda akan dijemput dan dihantar pulang di Airport Kualanamu.Kalau teksi hanganya lebih kurang rm40 sehala.Total Rm80 pergi balik ke Kota Medan.Pakej ini termasuk makan tengahari dan malam.Makan pagi di hotel.Perjalanan menaiki kereta atau mpv sangat selesa.tidak terlalu laju .Rata2 pemandu disana memandu agak laju dan cilok2.sangat bahaya.Perkhidmatan bas dan group juga disediakan.Banyak lagi yang x sempat diceritakan disini.tujuan saya hanyalah untuk membantu sekiranya masih tercari-cari dan juga untuk membandu Bapak Supir yang sya rasa sgt baik dan flexible.Sekiranya perlukan lebih informasi just call or sms 0124156404 atau email wira8594@gmail.com. Maaf agak panjang.

    ReplyDelete