Search This Blog

Followers

Tuesday, February 19, 2013

Travel 2013: Ada CiNta di MEDAN (parapat- pulau semosir)-part 1

gambar lu depan hotel.....blatar belakangkan danau toba
 baru masuk opis setelah seminggu berehat dan cuti sakit kat kampung....
terus hilang mood nak mgarang pasal citer medan ni
di tambah tgh pening2 lalat nak siap kan itinerary utk trip cuti sem depan....
hahahaha hebak kan....saja buat awal sbb kang dah masuk kelas aku sure busy dan next trip agak complicated sikit n byk info kena cari....btabah lah utk kegembiraan yg maksimum kan...

ok lah hari ke dua kami di bumi medan....hujan buat kami terlajak sedikit bangun....
asalnya dah  terjaga dlm kul5 waktu malaysia tp tak tahu nak wat apa tidur balik(almaklumlah slalu gi keja bangun awal kan)
skali terjaga tgk jam dah dekat kul8.kat medan baru kul7 lah....subuh gajah lah aku...
besiap seadanya....dan laju2 ke cafe hotel utk bfast.
sbelum tu sempat lah kami ronda sambil snap pic sekitar hotel..
mmg osem gila pemandangan dia....tkaku tkelu kami seketika.....
tp sbb dah agak lewat kami tak lama dgn acara snap pic tu
masa duk tgh syok ambik pic tu ada lah satu group dari malaysia tegur kami jugak...
ramai gak org malaysia yek.....kami senyum je lah
abis je snap pic terus laju2 pi makan
lagi pun dah janji dgn abg nak btolak kul8 utk ke pulau tomok

pool di tepi tasik


pemandangan dari cafe hotel

menu bfast di cafe


kedai di tepi pelabuhan
 elok ja kami abis makan tgk abg supir kami dah mcari kami kat cafe.sbb dah agak lewat.
takut terlepas feri kul9 tu....laju2 masuk beg dlm keta dan terus pecut ke pelabuhan...
masa ni baru lah dpt tgk sikit pekan parapat ni camna...
kebetulan smalam hujan so agak becak di sana sini di samping jln yg blubang agak teruk....
takpa.....semua tu pengalaman kan.kita tak payah la nak komen bagai sgt negara org...
just bsyukur kita di lahirkan di negara yg lebih baik.....
sampai ja kat pelabuhan feri utk ke pulau tomok tgk byk van dah beratur...
abg dah kalut takut kami tak dpt naik feri tu
sbb kalu tlepas next trip agak lambat dan akan mrosakkan plan kami seterusnya...
abg berlari2 bertanya pasal feri sambil kami tunggu dlm van...
nasib kami agak baik sbb masih ada kosong walaupun hampir penuh...
gasak lah janji leh ke tomok kan...
tambang feri utk ke tomok utk 1kenderaan adalah RP90000

mcm ni lah feri yg kami naik utk ke tomok


hanya mampu duk tepi tingkap je sambil bdiri


pemandangan parapat dari feri



feri yg penuh dgn kenderaan

pemandangan yg tek jemu di pandang

beratur utk kuar dari feri


pekan tomok

pekan tomok

pengalaman dalam feri yg mejoritinya adalah org sana sgt lah terkesan di hati...
menurut abg, feri yg kami naiki itu adalah milikan swasta
ferinya agak besar dan boleh buat byk keta dan org
selepas bjaya parking van atas feri kami pun turun dan panjat tangga utk ke bahagaian atas
masa ni agak sukar kami bgerak sbb keta yg di parking di letak tlalu rapat...
kami lak leh tahan besar jugak badan nya...heheeheheh...
dgn perniaga duk bjaja dlm feri dan org ramai yg bpusu buat sikit rimas...
asap rokok tu pkara biasa kot
aku yg tak leh nak hidu asap rokok ni tpaksa lah tahan nafas....
sbb bahagian atas tu tlampau padat dgn manusia kami hanya mampu duduk di tepi tingkap sambil bdoa tak jatuh tgolek lah andai kata feri tu tertiba mrempit...heheheh
masa tgk feri tu bergerak sambil menikmati pemandangan gunung sebaris tiba2 sorg makcik indonesia ni menarik beg kawan aku
rupanya dia nak suruh kwn aku duduk kebetulan ada kerusi kosong satu 
tp kwn aku menolak sbb hanya ada 1 kerusi....see baik kan diorg...
pjalanan ke pulau tomok tak ambik masa yg terlalu lama
kurg lebih 45minit ja dgn kelajuan 40km/j
utk yg mabuk laut dun worry lah sbb tak ada ombak pun...so sure xmabuk lah...
water fall

jalan menuju tempat tarian batak

bukit yg sentiasa ada di sebalah anda







sampai je kami kat pulau tomok jumpa pekan tomok lu...
wah...sibuk jugak pekan dia ni...
nampak lah deretan kedai yg jual cenderahati
menurut abg setiap hari sabtu kot ada pasar kat situ....
kalu aku baca blog org lain kata ada budak mandi manda sambil suruh baling duit tp aku xnampak pun
pi sekolah kot :-p
kami akan menuju ke 1st destinasi -tonton tarian kebudayaan org batak ni.
tak silap aku setiap hari ada 2kali atau 3kali je kot psembahan tarian ni
yg aku ingat 1st show kul10.45pg. kami ke situ mengikut jalan darat.
mengambil masa around 45minit dr tomok.
dan disajikan dgn pemandangan yg super osem.......sila ikut jalan darat ya
bayaran masuk seorg adalah RP50000
dan jgn lupa siapkan tip korg ya...:-p

sampan di raja xsilap aku (luipa)














kain yg terhasil ni di perbuat dari serat nenas tak silap aku....



susun galur keturunan batak






depan pintu masuk tempat tarian
 sebelum show start kami berjalan tgk apa yg ada di sekitar situ....
sedikit sbyk ada info pasal kaum batak toba nii....good info lah jugak kan....
masa ni cuaca dah agak mendung  sikit....tanda hujan mula nak turun....
bila kami masuk ke kawasan tarian hujan dah turun agak lebat 
tp tarian tetap di terus kan...hebak
masa ni penonton tak ramai sgt...
adalah around 7-8 org mat salleh dan kami...


atas tu tempat org main alat muzik


dah nak start tarian ni....kerbau di bawa keluar


abis tarian diorg akan ajak kita menari skali tp kami ni segan lah pulak





sebab dah bagi tip harus lah bgambar kenangan dgn geng tarian


pemandangan masa ke ambarita...subahanallah

ya ALLAH hanya kau yg berkuasa mjadikan segalanya


antara kubur org batak....yg petak tu adalah tempat isi mayat ya

abis show tarian batak tu kami ke ambarita lak....
sambil tu abg bcerita serba sedikit kisah kaum batak dan pulau toba....
byk info nak share dgn korg tp nanti lah aku taip....tlampau byk wei....
owh ya...spjg pjalanan darat ni korg akan npak byk sungguh gereja dan kubur kristian
di sini mostly adalah beragama kristian ya
so jgn tkejut sgt lah xada masjid or surau kat sini..
kalu korg perhatikan betul2 kubur diorg adalah di area rumah diorg jugak
dan yg bestnya kubur diorg lebih besar dan mewah dari rumah diorg....pegh...
kubur yang besar itu kadang menempatkan byk mayat...

ambarita hoyeeee

kubur batak again depan ambarita



pintu masuk ke ambarita

sampai di ambarita cuaca dah panas...tekak aku dah perit 
utk masuk ke ambarita hanya perlu bayar RP3000 JA
tp kalu korg nak hire tourist guide utk bercerita kisah ambarita tu korg kena top up lg RP50000
sbb kami ni tak berduit kami malas nak hire org itu
korg google je sbelum gi sana sure dah tau citer dia camna :-p


tangga utk naik umah batak

terdapat org jual kain







pilih2 jgn tak pilih tp tawar lah stawar yg boleh


alat utk pancung dan kitab batak kot....dgn kalender batak

demo lah sendiri masa ni

abg pun join mdemokan ....

kat ambarita ni korg leh masuk umah batak ni utk tgk apa yg ada
rumah batak ni bawah nya di tempatkan haiwan peliharaan mcm kerbau  gitu dan bahagian atas utk kegunaan family. yg aku perhatikan umah batak ni tak ada bilik
so tak tahu lah tidur mcm mana....kecik ja pun...tp ok lah...
di ambarita jugak ada di sediakan tempat utk pemancungan kepala org yg bsalah
tak silap aku mmg ada ptunjukan tp sbb kami xhire pak guide tu so kami sendiri demo sendiri sambil di perhatikan makcik2 pjual kat situ sambil tgelak...
tak padam dgn perempuan berani lagi main tempat camtu....
hehehehehe...
layan je lah.berani sbb abg ada kalu bertiga ja mau kami semua jadi baik sikit kot....
yg xbestnya kat ambarita ni nak tak nak korg kena lalui jln kat kedai org jual brg2 dan baju2 ni
tp kalu korg baik mcm kami ni korg tolak lah dgn baik kalu tak nak beli
diorg pun tak lah extreme mcm sesetgh org cerita kat blig tu...
just senyum dan kata tak je
tp dlm mcm tu aku kena tarik jugak.
sbb kesian dan mmg aku nak beli baju tidur utk kakak aku
so aku beli lah jugak even agak mahal sikit bila compare dgn harga di tomok....
.....

ok lah aku sambung part 2 kat semosir di next post lah....
byk sgt lak naik taip.... daaaa....
tulisan batak...haram nak paham aku

org potong kepala kami potong kaki sambil makcik situ ketawakan kami

korg mmg kena lalu laluan ni utk balik.....so hati2 ya

2 comments:

  1. salam..hi..kita ada menyediakan ground pakej Medan-LakeToba-Berastagi..harga yang sangat berpatutan..datang cuma bawa duit shopping je =D
    boleh whatsapp: +6012-6047593
    instagram/fb: @giadolairiscollection ^_^

    ReplyDelete
  2. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih 
    Ym :Hamzah Saragih.BB 512113B1

    ReplyDelete