Search This Blog

Followers

Tuesday, February 26, 2013

Travel 2013: Ada CinTa Di MedAn ( parapat- pulau semosir) part 2

jus buah buahan....sedap!
 penyakit malas aku dah dtg balik....kadang2 tu nak niat dah nak mgarang pas keja tp sampai waktu terus aku terus cabut balik umah
bukan apa penat kot sbb beban keja yg makin myesak jiwa raga
kalu lah tertiba bangun pagi tgk dlm akaun ada duit byk mau aku ambik cuti 3bln pi bcuti je...
leh gitu mimpi?
hehehehe

ok lah sementara nak tunggu hujan reda,baik aku mgarang utk korg kan....
abis kami melawat ambarita, perut pun dah lapar minta di isi
tgk jam dah pukul 1.30tghari wei
patut lapar semacam je
dari info yg aku cari before pi medan diorg ckp kat pulau semosir ada sebiji je kedai makan islam
tp menurut abg, sbenarnya ada 4biji kedai makan islam tp yg sedap hanya 1 biji sajok...
dan abg ckp dia akan bawak kami mkn kedai yg plg sedap tu
sementara nak sampai ke kedai makan tu kami melalu jln kecik yg melalui kawasan kampung org
sepanjang jalan ramai anak sekolah berjalan kaki pulang ke rumah
yg bestnya ramai di antara mereka yg tak pakai kasut
peghhh.....tahan pulak tapak kaki diorg yek...
kalu korg sampai sini, mmg payah sgt nak nampak anak sekolah ni menaiki basikal
mmg tak ada aku rasa
semua berjalan kaki even sekolah gila bapak jauh
berpeluh-peluh tgh diorg berjalan
aku ada bertanya kat abg kenapa diorg tak naik basikal je lebih cepat
abg ckp family mereka terlalu miskin utk beli basikal...
so bersyukurlah anda semua yg berada di malaysia
basikal bukan brg yg amat sukar di miliki kan....

melalui jalan kp itu sungguh m'asyikan mata
kami dah tak mau ambik pic sebab kamera kami tak mampu mterjemahkan keindahan bumi ciptaan ALLAH ni
kami hanya berdiam diri dan menikmati setiap detik tu sambil mulut tak henti memuji ALLAH
sungguh aku tak tipu sgt indah bumi lake toba ini....

sampai je di depan kedai makan MAMI TEMPO (kedai makan islam yg sedap)
suasana mcm agak sunyi
abg mula risau takut kedai tutup lak....aku rasa dia pun risau tak leh makan sedap...hahahah
so dia pi terjah dulu sambil tunggu dlm keta
setelah di pastikan kedai tu buka baru kami turun.
cuaca masa ni agak panas terik....
masuk je kedai abg tanya kami nak mkn apa
ada bakso,ada mee dan ada ayam penyet
terus kami serentak dgn kuat ckp nak AYAM PENYET
abg hanya tersenyum dan tlg kami order ayam penyet termasuk dirinya jugak....
 
nasi ayam penyet yg sedap

 kami di suruh tunggu agak lama sedikit sbb ayam penyet baru je goreng
abg usulkan kami check in hotel lu
tp kami menolak
tak perlu myusahkan abg utk ulang alik
kami lebih suka lepak di kedai sambil belek pic yg di ambik tadi sambil mlihat kehidupan di lake toba ni

lebih kurg 20minit menu lunch kami pun sampai....
hoyeee...betul lah kata abg....
sedap gilosss.....di samping sambal dia yg pedas
mmg kick abis....
jus buah2an dia pun sedap sgt...
so kalu korg ke sini sila cari kedai mami tempo ni ya.

bilik hotel kami yg tak ada tv,iron dan heater

pemandangan depan bilik hotel


tepi tasik


depan hotel




angin kuat mhasilkan ombak yg besar
 abis ja makan kami pun laju-laju nak check in hotel...
oh ya lunch kami utk 3 org hanya RP130K saja
agak mahal compare yg kemarin tp logik lah sbb di situ tiada psaingan dan susah nak dpt makanan halal
lagi pun sedap jugak kan...

rupanya hotel kami tak jauh pun dgn kedai makan tu
kalu berjalan hanya ambik masa 5minit saja
patut lah abg suruh kami check in hotel dulu
hahahahah...
masa kami nak check in tu nama kami tiada dlm booking hotel
ah sudah......jgn buat naya....mau kena balik parapat lak kan....
aku suruh kwn aku hayati tunjuk email yg kami dah send for reserve...
nasib dia terima dan tersenyum saja
lagi pun masa tu maybe bilik pun tak penuh...

yg kelakarnya masa nak check in ni lelaki yg jaga kaunter tu (aku rasa dia ni anak pemilik hotel ni kot)
tanya kwn aku hayati samada dia berasal di medan( dlm slang british gitu)
kwn aku terus tercengang2 tak paham dan terkejut
aku tlg jwp bagi pihaknya kata kami dari malaysia
terus dia ckp ' someone like u'
oh mannnn terus kami tergelak...maybe kwn aku tu ada rupa minah indon kot....
terus mamat tu cuba tiru slang kl kami.....
siot jugak dia ni.....kelakar...

someone like u? hahahaha



ada rupa org medan kah??

tasik sekitar kul4ptg

di sini matahari jrg kelihatan-kul4ptg


anak tokey hotel tlg snap kan...untung lah








ni ferry yg angkut org dr tomok ke ambarita...tak melalui jln darat mcm kami

setelah berjaya dptkan bilik
abg terus berjanji dgn kami yg kami akan ke pekan tomok pada kul 4 waktu indonesia
sementara tu kami pun bersihkan diri dan berehat sbentar
bilik kami mgadap tasik
oh...sungguh best
deruan angin dan air jeles gila dgr....
lupa nak bagitau....utk hotel semosir cottage ni tak myediakan tv,iron dan heater
mmg kosong bilik kami
nasib best dgn tasik yg cantik
kalu tak mati kejung aku....
kalu depa pasang tv pun sapa nak tgk kan....rugi rugi rugi
tp iron tak ada aku xleh nak terima akal
mcm mana nak iron tudung aku?baju aku?
oh mannnn

sbelum kul4 kami kuar dr bilik lebih awal utk lepak di tepi tasik...
sambil snap apa yg patut
masa ni aku tgk tasik berombak besar...
angin yg kuat buat tasik tak setenang mana
mmg kalu nak mandi mmg agak bahaya lah.....
 kami yg duk tepi tasik pun jenuh di terbangkan angin....
tp mmg nyaman gila lah
 







patung sigale-gale


kubur di raja


taman mayat dlm batu tu.....mayat di raja





ya di depan signbord je....hehehehe

  tepat kul4 abg dah tunggu kami kat bwh hotel
terus ke pekan tomok
memula kami sampai tgk byk kedai cenderahati kat jalan besar tu
mata kami dah mliar tgk brg
rupanya bila kita panjat bukit utk ke makan sebuntar "si gale-gale' lagi gila byk kedai cenderamata 
dari baju sampai ke selipar semua ada jual...
tp kat sini tak extreme pun tarik korg....
cuma diaorg ajak2 masuk gitu2 je lah....

makam sebuntar "sigale-gale' ni tak ada apa pun...
cuma patung je.
kununnya patung tu di cipta sempena kerinduan seorg raja yg kehilangan anak yg mati masa berperang....
seyes tak ada apa2 yg istimewa pun maybe sbb kami tak tgk tarian dia kot....entah lah
pastu aabg bwk kami ke makan di raja batak lak
adoi masa ni kena bg tips lg...
byk gila tips kena bg....
kami ni dgn jahatnya bg RP2000 JE kat bapak yg jaga tong tabung tu
RP2000 X 3org dah RP6000 kan....byk dah tu....heheheheh
bapak tu siap jeling kami lg.....aghhh lantak lah....
kami jln buat tak tau saja....abg hanya diam tgk perangai kedekut kami
sedangkan dia dah pesan suruh bg RP10K
:-)

seterusnya abg nak bwk kami ke muzium batak....(berapa byk mezium da)
tp kat kedai yg terakhir sbelum muzium tu kami singgah beli brg
skali ingat kejap ja sbb nak beli FM tapi melarat ke brg lain lak
so lama gila jugak lah kami kat sana
sampai abg siap duduk kat kerusi smbil tunggu kami
masa ni aku sempat lepak sama sambil berborak dgn peniaga perempuan di situ...
semuanya baik2 saja
siap kami mlawak pasal istilah 'tomok' lg.....

kalu korg di paksa beli di sana itu bukan apa
mereka tak ada sumber rezeki yg lain selain berniaga
kalu tak ada pelancong tak ada lah rezeki utk mereka
kalu diorg extreme dgn korg tu maafkan mereka maybe mereka terdesak kot...

setelah selesai myoping sakan kami pun bergerak ke muzium batak
tp malangnya muzium dah pun tutup....
hahahahaha
padan muka sapa suruh soping lama sgt...
tp aku rasa tak ada apa pun yg menarik sgt
cuma muzium dia lebih bersih dan cantik berbanding sebelum ni
sebab tak leh masuk kami ambik pic saja lah di luar
jadi lah....

abg tgk je kami beli brg.....hurm....kalu perempuan tu tetap sama je perangai

depan muzium batak


ni adalah pintu gerbang utk masuk ke kpg yg terdapat hotel kami

sbenarnya abg yg paksa aku ambik pic pintu gerbang ni..motif tidak di ketahui kekekeke

fakta pulau semosir
1. tanah di pulau semosir tak subur sperti yg aku pikirkan sbelum ni....lapisan tanahnya ada batu yg mghalang tumbuhan hidup subur.sbb tu lah kalu korg tgk bukit diorg botak je. sbb pokok tak leh hidup di tanah berbatu.
2. menurut abg ramai remaja yg berhijrah keluar dr pulau semosir sbb kurgnya peluang pekerjaan di sini....
3. di pulau semosir padi di tanam hanya 1 kali saja setahun bergantung pada hujan.
4. kaum batak buat kubur depan umah.selalunya kubur lg hebat dr rumah diorg..
5. pokok avocado/alpukat terdapat byk di tepi jalan saja.....hahahaha
6. burung bangau sgt byk.....cantiknya
7. pokok koko di tanam scara mluas...
8. cicak lambang kaun batak
9. majoriti beragama kristian
10. di pulau semosir tak ada masjid.sila bwk kompas utk tentukan arah kiblat anda
11. hanya ada 4 buah kedai makan islam
12. gunung yg terdapat di pulau semosir di kenali sbg gunai barisan sbb tak putus2 sampai ke acheh_menurut abglah
 

10 comments:

  1. booking bilik melalui online ke? berapa budget sorang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. kami booking mlalui agoda. budget rasanya xmahai sorg dlm rm35++ sbb di bahagi 3 org.cuba usha agoda. com. sebenarnya kat pulau semosir tlalu banyak hotel so rajin2 cari ya

      Delete
  2. sepanjang kat medan , berapa hotel korang duduk ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. spjg di medan kami duduk 4buah hotel saja.

      Delete
  3. salam..
    sy akan ke medan 14 mac 2014,boleh share tip,mcmner sy nk dptkn bantuan tour guard mcm Abg tu?

    ReplyDelete

  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  5. salam..hi..kita ada menyediakan ground pakej Medan-LakeToba-Berastagi..harga yang sangat berpatutan..datang cuma bawa duit shopping je =D
    boleh whatsapp: +6012-6047593
    instagram/fb: @giadolairiscollection ^_^

    ReplyDelete
  6. salam..kami ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga yang sangat puas hati..paling penting pakej Muslim dan sememangnya makanan yang halal..
    whatsapp/ mesej ONLY: +6012-6047593
    instagram : @percutianbajet

    ReplyDelete
  7. salam..kami ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga yang sangat puas hati..paling penting pakej Muslim dan sememangnya makanan yang halal..
    whatsapp/ mesej ONLY: +6012-6047593
    instagram : @percutianbajet

    ReplyDelete
  8. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih 
    Ym :Hamzah Saragih.BB 512113B1

    ReplyDelete