Search This Blog

Followers

Wednesday, December 26, 2012

Travel 2012-KL-Krabi-Hatyai (part 6)

persembahan dari syarikat coco cola


peghhhh....almost 4bln baru dari tarikh balik dari hatyai baru aku nak abis tulis entry pasal travel ni...
masa sgt mcemburi aku utk lelama kat depan pc mgadap blog....
hari2 pun buka jugak tp hanya sempat baca blog org je....
ni pun aku tabahkan ati abis kan sebab lagi sminggu nak final exam
(kaitan up date blog dgn final exam???/)

ok lah....sambung dari entry yg lepas....
lepas ja kami blah dari floating market kami mintak tuk tuk kami tu hantar ke pasar malam yg femes kat hatyai ni....dia pun tanpa byk soal terus lah hantar...
masa ni kami tak tahu lagi yg kat hatyai ada byk pasar malam...
tak silap aku dia send kami kat green nite market kot....kalu tak salah lah sbb pasar malam ni antara yg terbesar kat hatyai kununnya....dan berdekatan dgn hotel kami pginap je....
si tuk tuk ni pun bagus tersangat...dia pi campak kami kat satu simpang jalan yg kami tak nampak pun pasar malam ni....dia just cakap jelan terus je sikit....
aku masa tu dah cuak
sbb apa yg aku baca pasar malam yg aku nak gi tu berdekatan dgn tune hotel yakni berdekatan dgn stesen keretapi api lah....ni jgn kan tune hotel kepala keretapi pun tarak...
takpa....kami tabahkan ati.....
walaupun bahasa jd masalah tp masih ada yg pandai berbahasa english...
berkat muka tak malu bertanya kami sampai kat green nite market itu....tp since kami tahu bukan ini yg kami mahu kan....kami mula berbincang dan hampir berselisih paham...
nak tak nak kami terpaksa naik satu lagi tuk tuk untuk ke area tune hotel tu
apa yg aku bengang masa ni pakcik tuk tuk ni ada hati nak ketuk kita org dgn up harga tuk tuk
pastu duk promote mcm2....nak ja aku sekeh kepala
sbb terpaksa sbb area tu mcm susah nak dpt tuk tuk kami naik gak even terpaksa bayar lebih sikit
yg kelakar nya pakcik tu sanggup mati kan enjin tuk tuk bila sampai kat trafik lite
kunun nak jimat myk lah tu ....cit...


di tgh jalan kemeriahan festival hat hat yai




finally kami sampai jugak kat nite market yg kami ingin kan tu....1stly kami cari kedai money changes lah sbb masa tu duit dah mmg myusut gila...tp kat kawasan tune hotel n mall sini ada byk kedai leh tukar duit,kat setiap agensi travel pun leh tukar duit n rate dia tak byk beza.

masa kami sampai kat area sini rupanya ada sambutan hat hat yai day festival
fuyooo ramai wei....
dgn live bandnya
dgn ptunjukkan gajah...pendek kata mmg happening sampai naik pening...
masa kami jejalan kat sini mmg npak ramai berbenor lah muka2 org malaysia
sampai naik segan lak kami...

gajah di tgh bandar uuuu

sapa nak gajah angkat dia pun leh tp kena bayar lah sikit

udang galah yg mlelehkan air liur


 kat lorong sini terdapat byk kedai yg jual makanan....
tapi kena hati2 lah pilih kan termakan yg non halal lak...
masa ni aku kalut duk nak cari pulut mangga dgn somton...
nak beli udang galah tu agak mahal jugak sebenarnya....
tak tahu lah mahal sbb ada festive ke atau mmg itu harganya...
sbb duit tak berapa nak ada aku xbeli pun udang tu
rembat pulut manga rm5 dgn som ton rm5 jugak...
syok tgk org je masa ni.....merasa lah jugak khidupan malam warga hatyai
utk yg ketagih teh ais dan nasi lemak jgn risau
ada 1 gerai kat tepi mall tu jual makanan malaysia
tp masa aku sampai masyaallah ramai nya manusia yg 90% adalah org malaysia...
so batalkan niat nak tapau teh ais
balik malaysia je lah minum...

tgk jam pun dah lewat dan mgenangkan kami ni perempuan dan di kawasan yg agak bahaya
terus tahan tuk tuk utk balik ke hotel....
sampai di hotel terus mandi n mkn bersama sambil myembang.....(sweet memory)


gerai makanan malaysia

di lorong-lorong untuk ke pekan hatyai

jalan kami lalui utk ke mall dari hotel

pagi esok nya kami bangun awal skali
motifnya nak cari barang sikit lagi kat pekan hatyai ni
kali ni kami tak ambik tuk tuk,kami nak jalan kaki je
lepas dptkan ptunjuk arah dari org hotel dan setelah di yakini tidak jauh
kami pun berjalan dari hotel utk ke mall....

dah sampai

pagi2 pun ada org mjual barang

tuk tuk versi hatyai,....lebih kecil berbanding krabi

study maps sambil makan pg

sungguh tak sedap....tawar

sampai je kami kat pekan hatyai tempat pertama mesti lah isi perut dulu kan....
aku tak ingat kedai yg mana aku masuk tp sumpah tak sedap langsung.....eeeeerrrrrr...
telan je lah...
pas breakfast kami pusing2 lagi area situ,
aku tergedik2 nak cari backpack tp bila tanya org kat situ kedai yg jual backpack semua suruh pi kat green nite market(market yg kami sesat smlm)
isk...tak kan nak ke sana balik....buang masa n buang duit ja
aku pun masa tu redha je lah kalu tak jumpa backpack....beli je lah online kat malaysia nanti
tp maybe rezeki aku masa tu
kuar masuk lorong2 kat situ terjumpa sederet kedai yg jual beg....segala mak nenek beg ada
apa lagi.......terus mrembat
mula2 aku sorg ja yg nak beli tp sekali 2org lagi pun turut mrembat
aku beli backpack 75liter baru RM110 tak silap aku.....tp murah lah
maybe dia nak pecah telur masa tu....

surga beg...


tgh bargain dgn amoi tu

muka bahagia dpt shoping brg yg dihajati

pas abis semua barang yg di cari dah dpt kami cari makanan utk di tapau....
risau lak nak makan kat kedai
sbb masa ni dah agak lewat
keretapi kami kul4  dari sini....
balik hotel,mkn, mandi dan check out...
ambik tuktuk dan terus ke stesen keretapi....

sampai agak awal kat sini
tp tak apa lah sampai awal dr sampai lewat
kat stesten keretapi ni pun ada ramai penjual yg mjual
tp aku tak mbeli pun.....masa ni pikir nak naik keretapi dan tidur  je

galas beg baru terus tu....


tunggu train tiba

alhamdulilah...keretapi dtg on time dan dlm sejam kami dah sampai kat padang besar
tak ada ambik masalah utk check pasport bagai....
keretapi utk ke kl pun dah stanby...so laju2 balik ke kl...
kami sampai di kl sentral dlm kul5.15pg....
sempat lah mkn malam kat kafe keretapi dan makanan itu sgt sedap.....
:-)
makan malam dlm keretapi....osem

1 comment:

  1. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih 
    Ym :Hamzah Saragih.BB 512113B1

    ReplyDelete