Search This Blog

Followers

Thursday, May 8, 2014

Travel 2014: adventure trip jogja-surabaya (part 1)

xsilap aku masa ni kat singapore kot...

disebabkan sistem kat opis aku ni di tutup so aku yg rajin lagi didikasi ni tak dapat lah buat keja aku yg bertimbun tu. dan  untuk tak buang masa dgn buat keja tak berfaedah mcm mgumpat baik aku tulis sikit kat blog ni kan... hahhaa nampak tak aku makin bijak mbahagikan masa.

24/4/2014
tarikh yg di tunggu2 selama hanpir setahun setelah berjaya membeli tiket promo dari airasia. perjalanan kami adalah dari kuala lumpur - jogja-malang-bromo-surabaya- kuala lumpur.
perjalanan hanya mengambil masa 6hari 5malam.
so itenary yang akan di buat harus lah padu agar dpt cover sebanyak mungkin tempat.
sebenarnya itenary di buat 4-5 bulan sebelum tarikh berlepas sbb semua org di jangkakan akan busy di saat akhir. dan ianya ternyata berlaku. so aku namakan trip kali ni trip cincai boncai asal boleh ja. last minit cari barang dan last minit settle apa yg nak kena bwk dan apply cuti. nasib lulus cuti aku.
 so bergerak lah kami dari putrajaya ke lcct (ita dan milah dari shah alam park keta kat umah aku)
pada kul 11 pagi. hujan turun selebatnya masa kami nak ke lcct tu. dlm hati dah tak berapa happy. yelah hujan wei. dgn kes MH370 tak settle lagi. gayat aku di buatnya.
nasib masa sampai kat lcct hujan dah makin reda.
kami check in agak awal seawal kul1.15 minit even flight kul3.15ptg. bukan apa hanya nak guna ruang surau diorg ja. tak lah kelam kabut nanti kalu check in lewat.
dan bukan airasia lah kalu tak delay. nasib delay 10minit ja. hahahaha...

baru touch down kat airport jogja

not a backpaker just a backpaker user :-p

kami sampai di airport jogja lebih kurang kul 5.30 ptg . seperti ramai yg blogger lain bagitau airport jogja ni mmg sekangkang semut saja.kecik bebenor airportnya. kami yg ramai ni sampai mlimpah keluar beratur masa nak check imegrasen tu. kat situ lah nak check luggage n kat situ nak ambik luggage. ayoyoyo.... pening mak ni. settle semua hal kami pun kuar dari pintu airport tu memcari pak supir. masa nak lepas pintu tu ramai gila bapak2 yg duk ajak naik keta diorg. agak serabut lah. lebih kurang mcm kat medan dulu tp diorg ni masih lagi bersopan santun kalu di bandingkan kat medan. 
kami pusing2 depan belakang kanan kiri tak nampak juga pak supir yg memegang nama hayati.
kami dah cuak. arah mana nak tuju ni?
kalu  pak supir tak ada nak kena naik bas atau sewa teksi saja?
kami harus buat keputusan cepat sbb kami di ikuti bapak2 yg menyediakan perkhimatan pengangkutan.
setelah tawaf hampir 3kali kat luar airport jogja tu dan keadaan makin gelap, kami buat keputusan untuk masuk kembali ke airport untuk beli kupon teksi.
mesti korg tertanya knp tak call saja pak supir kan?
sebenarnya kami semua tak buat rooming. budget kan...
hahaaha...
 so dari airport jogja ke hotel 1001malam kat area jalan maliboro kami di caj RP60000.
agak ok lah untuk kami berempat. dan alhamdulilah kami dapat pakcik teksi yg sgt baik dlm memberi info pasal jogja. dan aku masih lagi teringat kata2 dia " kalu datang jogja mesti datang lagi untuk kali 2''
dan kenyataan dia itu ternyata benar. kenapa benar? nanti aku citerkan di hujung kisah jogja ni.
bilik kami di hotel 1001 malam.

pintu masuk ke kedai makan yg mengejutkan kami tu....

kat lorong ni ada masjid. masih mengunakan beguk untuk bagtau masuk waktu solat. klasik!!

perjalanan dari airport jogja ke hotel 1001mlm tak lah mengambil masa yang lama around 30minit ja. jalan pun tak mecet sgt pun. masa dalam perjalanan ke hotel ni dpt lah kami lihat sunset dari gunung merapi. indah wei. masa tu dah excited tergedik2 dah kami tak sabar nak jelajah jogja esok.
dan kami sangat berpuas hati dgn hotel 1001malam sebab kawasannya yg strategik ,bersih dan kawasan yg selamat. yg penting wifi sampai ke bilik hokey.hotel 1001 malam di terletak di lorong international village. di lorong ni terdapat hotel-hotel dan losmen untuk pelancong atau backpaker atau backpaker user mcm kami (hahahah...) 
dapat ja bilik kami terus bersihkan diri dan tunaikan kewajiban. sementara tu mai cuba untuk menghubungi adik dia (ety) yg dtg shari awal dari kami. so group kami ni kami berlima. trip yg paling ramai stakat ni. meriah sikit kan. sementara tunggu ety sampai di hotel kami keluar jalan2 di sekitar hotel. niat nak cari makanan sbb aku dah hampir gastrik. padan muka aku sebab belagak tak nak makan nasi masa kat lcct. so berpusing2 lah kami kat situ mencari kedai makan. last2 kami pilih kedai makan betul2 depan hotel ja sbb dia kata halal. 
lorong ke hotel 1001malam

lorong ke hotel 1001 malam

kedai2 dan hotel2 di sekitar hotel 1001 malam


nama kedai tu ialah mi casa es tu casa resto betul2 depan hotel 1001 malam. masuk lah kami semua memcari meja. terus di baginya menu. kami semua khusyuk memilih makanan. semua org blur2 nak pilih sebab macam tak tau nak makan apa. aku pun selak punya selak menu dia sampai la ke page special menu.
terus aku terkejut beruk. mak ai... ada menu cobra & python wei.... siap untuk sup bagai... devil drink pun ada skali. muka kawan2 aku dah start cuak. errkk.... kata halal knp ada menu camni gini lak....nak kuar mcm tak nice lak sbb kami dah duduk elok punya landing. finally kawan2 aku hanya order minuman saja. dan aku di sebabkan keterpaksaan dan darurat sebab kedai lain dah byk tutup terpaksa mengoder nasi goreng sayur. kalu aku tak makan comfirm aku esok tak leh kuar bilik sbb aku pasti akan gastrik.
tp nak habaq gak ni. nasi goreng dia sedap gila habaq hang... hahahaha...
bila aku pelawa kwn2 aku rasa nasi aku seorg pun tak nak. cisss...

pas abis makan kami terus balik bilik dan tidur. adik mai pun dah sampai dgn kawan dia student universitas gajah mada......


~sambung next entry....

banyak perkhimatan beca di sediakan. yg penting pandai tawar harga


6 comments:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete
  2. PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insya Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan mesra akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer at 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada Extra Charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada Extra Charge jika nak melawat ke Lembang & Tangkuban Perahu.

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/ Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  3. PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insya Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan mesra akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer at 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada Extra Charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada Extra Charge jika nak melawat ke Lembang & Tangkuban Perahu.

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/ Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    ReplyDelete
  5. salam,sis ada ambik no fon supir yg hntar ke hotel dari airport x...klau ada bleh bg no x...ni email saya leocap_zd@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. salam,sis ada ambik no fon supir yg hntar ke hotel dari airport x...klau ada bleh bg no x...ni email saya leocap_zd@yahoo.com

    ReplyDelete