Search This Blog

Followers

Friday, September 14, 2012

Travel 2012:KL-Hatyai-Krabi (Part 2)


ita sedang memujuk ah meng utk turunkan harga

setelah berjam tunggu kepala train dari hatyai di cantum baru lah train bgerak menuju ke hatyai....lega aku sikit....risau gak kalu lewat sgt kan tak sampai ke krabi. dlm pada tu gak aku pun risau kalu tak ada transport nak ke krabi...yelah malaysia kan cuti hari merdeka...mesti ramai yg mlancong dan mlencong ke hatyai ni kan...

dalam pada mata duk layan pokok-pokok getah sepanjang pjalanan ke hatyai kami di kejutkan dgn suara perempuan laungkan 'tukar duit tukar duit'
terus kami selak curtain laju-laju..
ok...utk sapa yg terlupa nak tukar duit kat kl ataupun kat padang besar,korg masih leh tukar duit dlm train.rate dia sama mcm kat padang besar. yg dalam train adalah org KTMB sendiri kot sbb aku tgk akak tu pakai baju unifon ktmb tp dia mcm clearner jek?errrrr.....tak kisah lah janji dia bg tukar kat korg harga murah....
masa aku tukar tu dia bagi rate 990bath= RM10
ok sikit dr kl sentral kan....so aku dan kwn2 tukar sikit lagi duit bath takut gak tak cukup kan....mana lah tau.

settle bab tukar duit...aku kembali risau pasal transport nak ke krabi...
ye lah aku dan yg lain tak pernah ke hatyai...
hanya harap dari pbacaan kat forum dan blog2 org je...
dlm duk risau tu ada sorg lelaki (aku tak pasti dia org cina atau thai) dtg tanya sapa nak ke krabi
aku fikir dia ni agent gak lah
saja ja gatai mulut kami berempat tanya berapa dia nak ambik utk ke krabi dan returm
dia dgn laju ckp RM100
terus aku ckp mahal dgn kuat
hahahahaha
sbb dari apa yg aku baca dan tanya org harganya lebih murah dari itu...
so terjadi lah tawar menawar...
nasib lah kwn2 aku ni pakar bab menawar ni
tak sia2 jadi travel patner aku...
dekat 20minit jugak lah duk diskus dan tawar menawar akhirnya ah meng...oh ya nama dia ah meng setuju kurang kan harga ke RM75 RETURN!!
hoyeeeee......
sebenarnya aku tahu harga transport dr hatyai ke pekan krabi hanya RM60 return dan kena tambah lagi dlm RM6-RM7 utk ke aonang...
so harga tu agak reasonable lah sbb kami akan ke aonang utk bermalam...
di tambah peak season ni...belasah je lah

dlm gerabak yg sama tu ada satu group perempuan 4org gak yg aku perasan dan aku rasa akan ke krabi
aku rasa bdk2 ni stok ala2 diva kl gitu..
masa aku lintas nak ke toilet aku dgr ah meng sedang tawar menawar dgn dia...
ah meng ckp dgn aku dan mai suruh gerak skali dgn group bdk ppuan tu so cukup lah 1 van....so leh gerak terus
aku hanya senyum....belasah je lah janji aku dah ada transport ke krabi...

dekat nak sampai ke stesen hatyai ah meng dtg suruh kami bsiap dan ikut dia cepat
dia dgn muka bengang ckp group budak ppuan tu tak jadi join sbb tak pcaya kat dia.
kami tak kisah pun cuma tertanya2 knp group tu tak jadi ambik ah meng...
ah meng suruh kami bgerak tunggu kat pintu kuar awal2...
mula2 aku pelik gak knp nak rush2 sgt kan sbb dah ada transport...
rupanya ada sebabnya...
dgn mata aku sendiri tgk ulat2 agent travel mlompat masuk ke dlm train ketika train tu masih bgerak....peh...seram gak aku..
nasib sebelum tu ah meng dah ajar kami utk mgelak dari di kacau ulat2 agen tu
ah meng pesan kalu ulat tu tanya mau gi mana ckp je nak gi hatyai
kalu dia tanya duduk mana korg kelentong je duduk tune hotel ke apa ke 
so diorg tak akan kacau dah
nasib kwn aku si ita terer bab kelentong tu....lega..
bila train dah bhenti kat stesen skali lagi ah meng buat muslihat utk mgelak dari di kejar dgn ulat2 agent tu...
di suruhnya kami melompat kuar dari train ikut pintu yg tak ada landasan tu (mcm mana nak habaq yek....)
maksud aku pintu yg spatutnya korg kuar tu kan xpayah terjun bagai sbb dia ada lantai yg sama tinggi,tp kami kuar ikut pintu blawanan.
so kami terpaksa terjun turun agak tinggi gak lah.....
so drama kan.....tp sweet gak bila di ingat kembali
lepas ja terjum kami laju2 lintas landasan utk naik kembali ke stesen tu...
bila kami tgk ke sebelah kami tgk ramai gila ulat2 agent kejar group bdk ppuan tu dan org lain....fussss lega sikit sbb ah meng ada
kuar ja dari stesen keretapi hatyai kami terus di bawa naik tuk tuk utk ke opis angel travel utk booking skali lagi transport.

utk pengetahuan korg,setiap kali korg naik tuk tuk utk ke satu destinasi korg akan di caj 20bath (rm2). tp kalu korg takut kena ketuk baik korg tanya lu...


berjalan usha area sekita hatyai utk pertama kali

percaya atau tidak public phone kat sini semua dlm keadaan elok sgt!

angel travel tu letaknya tak lah jauh mana pun dari stesen keretapi hatyai tu sbb leh ja npak.tapi utk pertama kali dtg hatyai better lah ambik...kan sesat darat lak..
sampai ja kat situ kami terus di bwk jumpa sorg auntie yg sgt fasih berbahasa melayu
maybe sbb ramai sgt yg dok dtg nak pi krabi...hehehehe
puas jugak auntie tu call sana sini...last dia kata van hanya akan ada jam 2.30 waktu thailand!!!!
mean kul 3.30ptg waktu malaysia...(waktu thailand lewat 1jam dr malaysia)
ayoyoyo....bapak lambat...kul brp nak sampai krabi nya
sbb dari hatyai nak ke krabi akan ambik masa lebih kurg 4-5jam....

puas aku merayu kat auntie tu dan aku pun rasa auntie tu pun puas call sana sini utk segerakan tp maybe waktu cuti myebabkan van semua penuh...
lastnya kami pasrah je lah....kul2.30 pun leh lah dan itu adalah van terakhir ke krabi utk hari tu....fussss nasib baik ada jugak utk kami..

kat opis travel angel ni gak ada jual simpack utk sapa2 yg nak guna no thailand utk call malaysia.tak silap aku tak mahal mana pun
RM11 utk simpack dlm tu ada dlm rm7.50 kot...(kalu aku xsilap lah ya)
call ke malaysia sgt murah dlm RM0.40 ja kot seminit dari korg wat rooming yg bapak mahal tu
so kalu nak ke thailand beli je lah simpack dia
tp aku tak beli pun
kalu aku nak call family aku,guna ja hp kwn aku
hehehehehe...

oh ya utk kwn2 yg pakai smartphone tu kan...beteri korg kan cepat abis
tak leh caj dlm train kan?kan?
xpa...jgn sedih tgk beteri dah nyawa2 ikan tu
kat sini gak leh korg caj sampai penuh tp kena byr rm2 rasanya
ok lah tu kan...

area supermarket odean....

lunch 1st time kat hatyai


ukur kaki tak ada keja:-p
 di sebabkan masa kami sampai di opis travel angel tu baru kul12.45 waktu malaysia,lambat lagi nak ke kul3.30 ptg,kami plan nak ronda-ronda cari makan dan tgk wajah hatyai di waktu siang lu...
kami pusing2 blok kedai tu then terjumpa supermarket odean.
apa lagi...kami pun terjah lah...
supermarket odean ni luas lah jugak..tak silap aku ada 4-5 tingkat kot...
mula2 masuk pun kami dah nampak sale di mana2...
semua dah start mbelek-belek...:-)
wow...tul lah kata org harga brg kat hatyai lebih murah berbanding kl
sampai di area beg ita dan didi dah bkenan 1 beg elle yg bg aku sgt2 murah dan berbaloi2...tp kami tak beli apa2 pun lagi kat sini....
gilo ko nak usung pi krabi jadi 1 keja lak nanti....so just cuci mata je lah dulu....

abis pusing sikit2 kat odean kami pun kuar sbb nak cari kedai makan.
kami berpatah balik ke blok opis  travel angel td sbb kami ada nampak ada 2buah kedai makan islam
sbenarnya sderet (selang 1 kedai ) dgn opis travel angel ada 1 kedai islam nama sulaiman tp mcm tak best ja so kami singgah yg jauh sikit iaitu kedai makan maryam...pilihan lauk pun nampak cam menarik..

tanpa banyak citer kami pun pilih makanan dan duduk makan....
harga?hurm...ok lah walaupun agak mahal (sorg kena RM10).biasalah kan....
perut kenyang kami terus ke balik ke opis travel angel sbb masa tu dah kul3.00 ptg...

ada perarakkan apa entah masa nak kuar dari hatyai ke krabi...

jalan di hatyai....pintu gerbang

pintu gerbang??....ye lah kot kan

polis station hatyai
 sampai ja kat opis tgk ada beg org lain banyak kat sebelah beg kami..oh ya kami tinggal beg di opis travel angel tu sbb tak larat nak galas....(mmg tak kuasa nak galas pun )
beg-beg tu mcm kenal ja dan kami semua spakat rasa tu beg group berbudak ppuan ala diva tu.dan jangkaan aku dan kekawan sgt tepat.
di sebabkan hati aku kuat sgt nak tahu apa yg mbuat diorg kembali join kami buat aku mbuka mulut...
rupanya selepas diorg turun dari train diorg kena serbu dgn ulat aget dan kena kacau kaw2 punya sampai pening nak pilih mana satu
last2 diorg call balik ah meng ckp nak naik van sama dgn kami....
heheheheh.....kesian lak aku dgr....

van dtg tepat kul2.30 ptg.masa sampai tu dlm tu dah ada 2org dlm van.sorg lelaki dan sorg ppuan...pasangan couple maybe...

aku terus cop tempat paling hadapan sbb aku takut aku pening duk belakang2 ni....
campur semua dalam van ngam2 12 org termasuk driver..
yang best driver dia seiras muka awie wei....
hahhahaa....tp malangnya dia tak tau langsung ckp melayu
BI pun sikit2 je so ckp dgn dia mcm ckp dgn ayam dan itik.

sebab pjalanan yg jauh dan untuk mghilangkan mgantuk si driver ni pasangkan kami lagu
tp lagu thai lah....aku layan je lah...syok gak kot lagu diorg...tak kan dia nak pasang lagu melayu pulak kan....T-pop pun ada rupanya
aku ingat malaysia ja ada M-pop ala2 K-pop tu....

gerai makan kat hentian R & R

tenpat solat dan toilet yg bersih ada di sediakan di R&R sini

antara kedai yg ada di R&R
 mcm aku ckp tadi perjalanan dari hatyai ke krabi agak jauh lebih kurg 4-5jam
tapi korg jgn risau lah sbb jalan dia sgt sgt sgt sgt dan sgt lawa
walaupun bukan hway mcm kat malaysia tp tahap jalannya mcm hway dah kot...untung la diorg kan.dan lagi satu cara pmanduan diorg sgt lah bertolak ansur...
aku rasa mmg tak akan jumpa kat malaysia lah....tak kisah lah korg nak potong camna janji korg lepas dan pihak satu lagi lepas ok dah...
tak ada pun hon2 atau ban2 lampu kalu kita potong slow ke atau slow tp duk sbelah kanan....asal korg bahagia je lah....
aku perhatikan kaki lima jalan diorg pun bersih tak ada sampah.....bersih.
 spanjang perjalanan ke krabi kami tak di hidangakan dgn permandangan menarik pun
balik2 pokok getah je lah...dan pokok getah lagi...tak banyak beza dgn malaysia
rumah diorg pun lebih kurg sama ja dgn rumah kat malaysia...so biasa ja...

lebih kurg 2jam perjalanan kami sampai di satu perhentian lebih kurang mcm perhentian R&R lah kalu kat malaysia ni...
kat sini korg leh pi toilet dan solat.
dan tak tinggal leh makan..
kat perhentian ni gak ada tempat jual makanan (aku rasa lebih sesuai panggil jajan kot) yg halal...harga dia ok lah
aku ada beli mooncake dan mai ada beli donut yg besar..
harga dia ok lah dlm 40bath gitu...
klau nak beli bg kwn2 makan kat opis pun ok tp aku xbeli byk pun
:-p
Bilik di white sand aonang....puas hati



lepas berhenti di perhentian tu kami teruskan perjalanan....
siang makin hampir ke pghujungnya....rupanya kat thailand pun gelap cepat.
walaupun waktu diorg lewat sejam tapi kul6 diorg mcm dah kul7 kita dah pun....
keadaan dah gelap tp kami masih lum sampai di krabi...
muka masing2 dah ketat dan gelap
si driver ni lak buat job sampingan dgn mghantar brg makanan (ikan bilis goreng) ke area krabi menambahkan kelewatan kami. group budak2 ppuan diva ni dah mula bising2 sbb penat duk lama dlm van...
aku sbenarnya pun risau tp apa leh wat slain bsabar je lah...sbb kita kat negara org dan sometime unexpected happen dan plan terpaksa di ubah.
maybe tahap kesabaran group bdk ppuan ni dah mletup diorg marah-marah siap maki2 driver ni dlm speaking london (oh my english.....heheeheh) ckp mcm2 yg tak sanggup aku nak tulis kat sini
group aku hanya diam je...tp aku dah tak sedap ati dgr diorg duk maki-maki gitu..
walaupun salah driver gatai pi hantar barang lain dulu tp kita as manusia leh ckp dgn nada yg lebih sopan kot....pada pendapat aku lah...
dan aku rasa driver td pun bengang dgn diorg skali di bwknya van td slaju2nya
siap kuar bunyi2 lagi setiap selekoh yg di ambil...kawan2 aku semua dah mjerit ketakutan...
yg kesian skali kat didi lah sbb dia baru lepas xcident(kereta terbalik) so dia agak fobia bila keadaan gitu....mgucap panjang dia..
tp pada aku, driver tu bkn bwk dlm keadaan tak terkawal cuma dia bengang dgn group bdk ppuan yg bising td tu je,kalu dia bwk mcm nak mati dia pun leh mati skali so aku cuba tenangkan kwn2 aku.
sampai ja di aonang kami terus nampak mcd....
dari pbacaan kami hotel yg kami akan bermalam sgt dekat dgn mcd...
yesss....terus npak WHITE SAND HOTEL...
bhenti dan terus kuarkan beg laju2 dan terus lintas jalan sbb nak cepat sampai ke bilik hotel.....so tired weiiii............

14 comments:

  1. untung la kan..asyik jln jer kan...

    ReplyDelete
  2. Salam.. Singgah blog u baca ttg trip to thai. Kalo kami nak g sana boleh tak jadi penunjuk arah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jadi ptunjuk arah mcmana tu maksud awak?

      Delete
  3. Hebatla uols.. Anak2 dara berani smua. Salute ahh. Sy cam risau sgt nk gamble gtu. Cdgnya nk g hujung mei ni. Boleh x bg tips satu2 camne nk g dr k. Hotel tu booking camne? Kalau bawa baby agaknya menyusahkan x? Tqvm

    ReplyDelete
  4. nak bagi tips tu boleh saja.tp sy tak tahu awk jenis pelancong atau pengembara....mcm sy ni jenis low cost so semua serba serbi serdahana saja....baby umur berapa dah? hotel tu saya booking tru agoda. save sikit

    ReplyDelete
  5. booking agoda credit card ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah hidayah....kalu agoda kena pakai kredit card.

      Delete
  6. Alawiah,hotel nama apa?bjek hotel bpe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel kat mana?krabi ke hatyai? leh cuba usha kat agoda kot ada promo

      Delete
  7. Klw g karabi line intnt fon dpt x? Ke nk kna pakai line thai..

    ReplyDelete
  8. kami kat sana beli sim kad sana.murah saja. tp kalu nak on tenet boleh wat rooming kan....nak lagi jimat boleh pakai wafi saja mcm di hotel punya wifi

    ReplyDelete
  9. ah meng tu boleh deal dari airport hatyai tak?kalau boleh bagi nombo hp sekali.tqvm~

    ReplyDelete
  10. hi, xfhm la..part kne lompat tu. knapa kne lompat dr tren? xbhaya ke..die xstop ke..yg lompat dr ulat2 agent tu

    ReplyDelete
  11. kompem pompuan2 ala2 diva itu bukan asal dr kl yer.... sbb org pure kl x berperangai begitu.... maaf yer...

    ReplyDelete