Search This Blog

Followers

Tuesday, October 30, 2012

travel 2012-KL-krabi-Hatyai (part 4)

pemandangan di depan hotel...
 di sebabkan waktu di thailand lewat satu jam dari malaysia, kul 6.30 pun dah terang bederang.....budget bangun awal sgt lah tu kan....heheheheh
seawal 6.30pg kami dah bangun...dari info yg kami dpt selepas borak dgn penduduk tempatan malam semalam (pduduk tu pernah keja di malaysia selama 20thn) kami di beritahu kalu awal pagi mmg kedai makan halal susah nak dpt kecuali di perkampungan islam yg agak jauh dari hotel kami atau pun di depan masjid yg kalu berjalan ambik masa dlm 15-20 minit dari hotel kami.
so kami decide nak breakfast pagi tu kat depan masjib je lu.kalu tak buka baru cari transport ke perkampungan islam tu.actually kat krabi ni mmg majority org islam tp sbb area kami bmalam tu di tgh2 pantai aonang so pagi2 sapa yg nak berniaga kan....yg ada mcd dan seven eleven...
berkat nak teroka krabi...kami bejalan dgn penuh kesungguhan dan kejakunan.kekekeke

hotel kami sederat dgn bangunan ini....tu di sbelah starbuck je

pukul6.30 pg....osem

dgn patung mcd....osem


berjalan mcari makan dan teroka aonang


jalan ke masjib di waktu pg

depan masjid yg lum siap


depan salah satu umah di sini....gilos besar n nyaman je aku tgk

nasi ni lah yg sedap sampai termimpi2 sampai skrg

pesan nasi tp dpt skali ulam2.....untung oi

teh yg sgt sgt sgt sedap!!!sila cuba

dari forum2 dan blog yg aku baca pun ramai yg ckp kat depan masjid yg tak siap lagi terdapat byk kedai makan yg sedap dan gerai yg osem makanannya.
tp masa kami sampai tu hanya 1 kedai ja yg buka...yelah baru kul6.30pg kot....tp bila nampak je kedai makan tu kami mlonjak kesukaan....lapar wei...
kedai dia hanya biasa saja....tp...seyes ly sgt sedap makanan dia...tak byk pilihan masa tu.aku tak ingat nasi apa yg aku order masa tu(yelah dah brp bln aku balik br nak tulis entry ni) tp seyes sampai skrg masa terasa keenakkan makanan dia dan aku termimpi2...:-p
teh panas dia pun sgt sedap.aku rasa air panas yg diorg guna utk buat teh panas tu diorg letak daun pandan lah...rasa dia sgt2 lah sedap.
kecil je gelas yg diorg sediakan tp.....aghhhhhh rindu krabi di buatnya aku....
so kalu korg sampai kat pantai aonang ni sila bhenti mkn di depan masjib ni...



salah satu pintu gerbang hotel kat situ yg blatar blkgkan pcawang eletrik yg bselerak....adoi
 pas makan kami berjalan ke pantai aonang....ayoyoyo jauh jugak wei.
dgn panas matahari....basah jugak baju aku dgn peluh.
nak naik tuktuk tak ada lagi sbb masih awal pg...so kami berjalan je lah sampai ke pantai.....xpa bagus tu utk kesihatan badan kan..

pantai aonang...



aktiviti biasa yg org slalu buat bila sampai pantai...:-p


makcik ni tekun cari kulit siput.....rajin

hasil kerja tgn makcik td.....kretif!
 sampai je di pantai rasa lega sgt...
masa mula2 aku sampai tu aku xperasan sgt...tp bila duk bjalan kat tepi pantai tu baru perasan pantai dia tak ada angin mcm pantai kat malaysia ni(errkkkk apa ko tulis ni alawiah??)
mean...tiupan bayu pantai itu tidak lah sekuat kat tepi pantai mcm kita kat pangkor ke kat langkawi ke sampai nak tcabut tudung2 gitu....
aku dgn mai berjalan berdua saja kat tepi pantai sbb didi n ita masih lg penat nak berjalan....masa tgj bjalan tu aku tgk ramai je group yg duk terbongkok mcari sesuatu kat pasir.bila sampai baru aku tau diorg tgh cari kulit siput or kerang utk buat hiasan yg kemudiannya akan di jual. masa aku myapa 2org makcik ni dia ada say something kat kami tp haram spatah kami tak paham.tapi aku rasa dia suruh kami beli kot brg hiasan gubahan tgn dia tu....lawa tp sbb xpaham kami tak beli pun....


krabi pun tdedah dgn krabi tau....so beware...

tuktuk di krabi lebih besar berbanding di hatyai....
 kat betul2 pantai aonang ni ada byk gila kedai cenderahati....
masa kami sampai je kat sini semua dah jd sawan sebab duk kuar masuk kedai beli brg....mmg pening gak aku dibuatnya sbb budget ciput tp brg byk yg berkenan di hati....(lain kali korg byk duit byk2 k)
dgn berkat keimanan di dada aku hanya beli tshirt 3helai,fm beberapa ketul je....itu saja lah....sedih :-(
permandangan dari tingakt atas hotel utk keseluruhan aonang...


ok pic gedik dah nak balik....

sbenarnya kami sgt2 terhad masa kat krabi....agak rushing agak kelam kabut tp kami buat2 cool....mmg tak cukup masa nak terjah n teroka keseluruhan krabi dan phi phi island pun kami xpi tp mmg kami xplan nak gi utk trip kali ni....sbb kami mmg plan for 2nd trip ke krabi.....
after beli blah n kuar masuk kedai semua dah dpt brg masing2,kami balik ke hotel dgn kadar segera...pasa tu dah dekat kul10 am...
sbb panas n ketidaklarat nak berjalan panjat bukit kami bertiga kecuali mai naik je tuktuk motor utk sampai ke hotel....seyes osem sbb motor tu di buatnya ala2 tuk2 yg leh naik 4 org tmasuk pmandu....kelakar pun ada...
sampai je hotel,kami bkemas dan mandi utk bertolak pulang ke hatyai....
tepat 10.30am terus check out dan masa tu pmandu van dah sampai pun...gila on time mamat thai ni.....

7 comments:

  1. Hai hai.. Assalamualaikum. Saya amir dari kuala lumpur. Sama seperti alawiah, saya pun akan ke krabi menggunakan KTM next week. So since kami tak ada exp, nak hulur beberapa soalan lah. Hipe takkberatan untuk jawab. Hee.

    Soalan 1: adakah ahmeng seorang yang ohsem? Jikalau beliau cukup ohsem untuk korang maka kami nak gina khidmat beliau. Ada no phone ahmeng? Sudi kongsi? Atau nama agensi dia pun ok. :) rate rm75return tu per pax eh. Ke satu van. Hoho

    Soalan 2: any pesanan berbaloi untuk dibagi? Dari segi keselamatan n etc. I will definitely go for that nasi goreng yang korang mimpi mimpikan tu. Walautk tahu nama, kami tunjuk je gambar. Haha.

    Soalan 3: Berapa minit perjalanan dari AoNang ke pekan Krabi? Berapa rate transport untuk between 2 tempat tersebut? Sekian terima kasih. :D

    Amir

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai amir
      1st nak say thank coz sudi singgah blog sy even tak abis2 lagi sy punya entry pjalana ke krabi dan hatyai ni....sy cuba mjawap soalan awk sbaiknya ye

      1)ah meng mmg osem...tp korg kena pandai tawar menawar lah sbb dia akan buka harga tinggi since dia ingat korg baru 1st time dtg so dia pun mau ketuk korg lah....so since korg pun dah dpt info byk dr tenet ni so pandai2 lah korg tawar sampai dpt harga yg korg nak.no ah meng n no agensi dah hilang sbb bkn sy yg pegang kad diorg aritu....so sory sgt pasal tu....tak silap sy agensi tu nama angle travel. rm75 utk sekepala return.kalu 1 van rm75 mau bangkrap lah company ni kekekeke...:-p

      2)keselamatan? korg lelaki so tak byk sgt lah pesanan cuma jgn pi mlanggan 'ayam' kat hatyai lak....not gud ok...hehehehe....ok2...jgn gaduh dgn diorg lah sbb tu negara diorg.....be bahave k....ckp dgn nicely so sure diorg pun 100x lg nice dgn kita. korg mesti pi mkn kat depan masjid tu sbb sgt lah sedap....errrkkk tak tahu lah tekak korg camna...

      3)aonang ke krabi dlm lebih kurng 20-30 minit je.tambang shala rm5-6 je tapi kalu korg dah byr rm75 tu dia hantar sampai ke aonang! xpayah gatai nak pi turun kat pekan krabi then naik transport lain lak.tp kalu hotel korg kat pekan krabi korg leh dpt lg murah dlm rm60 gitu utk return....

      good luck....
      lagi byk kejadian yg tak di jangka lg best trip korg...

      alawiah raji :-)

      Delete
  2. Harap kejadian tak dijangka tu tak termasuk kes bom lah. Hahaha.. Orang kata selatan thai tu bahaya. Tu yang risau. 3 days to go. Kami akan jejaki ah meng sebaik mungkin! Thanks again n again n again.. ;)

    Yang benar,

    @amrarfazmn

    ReplyDelete
  3. Hai ..just done bace blog kamo ke hatyai + krabi...actually hujung bulan ni saye pun akan ke sana berdua..& both perempuan...hopefully...sumenye went well (^--^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai mrs pattinson....i wish both of u all the best....take care k

      Delete
  4. tq 4 d info...i nk gi berdua dgn hubby...bulan sept ni...first time nak packpackers...nervous skit...heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck....nebes bagus sbb buat kita lebih bersedia.....happy holiday

      Delete